Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

S-400, F-35 FÜZELERİ VE ABD’NİN TEHDİTLERİ!

Stratejik ortağımız(!) tehditlerine devam ediyor.  ABD Savunma Bakan Vekili koltuğuna oturan Mark Esper’in yaptığı ilk işlerden biri de Türkiye’yi tehdit etmek oldu…

Şimdi biz Türkiye olarak (var mı bize yan bakan!) naraları atıyoruz ama inanın ki, işin aslı bu değil! Dış siyaset politikasında o kadar çok hatalar yapıldı ki hem ABD’ye, hem Rusya’ya (EYVALLAH) demek zorunda bırakıldık. (Yukarıya tükürsen bıyık, aşağıya tükürsen sakal) deyiminde olduğu gibi, ABD’nin yanında yer alsak, Rusya’yı; Rusya’nın yanında yer alsak ABD’yi karşımıza alacağız. S-400 füze sistemiyle F-35 füze sistemi arasında gidip, gelmemizin sebebi budur.

ABD, bir mahalle kabadayısı edasıyla tehditlerine devam ederken, Rusya da aba altından sopa göstermekte! ABD’nin çiçeği burnunda yeni Savunma Bakan vekili Esper, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüşmesinde Türkiye’ye Rusya’dan alacağı S-400 savunma sisteminin ekonomik sonuçlarının da olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Mark Esper Brüksel’de NATO Savunma Bakanları toplantısında Bakan Hulusi Akar’la yaptığı görüşmede  Amerika’nın Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemi konusunda daha önce verdiği “Türkiye’nin hem F-35’lere hem de S-400 savunma sistemine sahip olmayacağı” mesajını yineledi. Esper, Türkiye’nin S-400 alması halinde ortaklarından olduğu F-35 programından çıkarılacağını kaydetti.

Esper’le birlikte Brüksel’e giden üst düzey bir Pentagon yetkilisi iki bakanın “samimi” ve “açık” bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtirken bu görüşmenin tarafların konuyla ilgili duruşunda değişikliğe neden olmadığını da ekledi. Yetkili Türkiye’nin konuyla ilgili duruşunu değiştirip değiştirmediği sorusuna “O anlamda bir sürpriz olmadı ancak iki bakan birbirine karşı çok netti” yanıtını verdi.

Reuters haber ajansı da Brüksel’de iki bakanın yaptığı görüşmede S-400 krizinin çözümünde bir ilerleme sağlandığına ilişkin bir işaret olmadığını bildirdi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisine göre, ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper Hulusi Akar’a Türkiye’nin S-400 sistemini teslim almasının ekonomik etkisinin de olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Pentagon yetkilisi “Bakan bir kez daha Türkiye’nin hem S-400 sistemi hem de F-35’lere sahip olamayacağı mesajını net şekilde iletti. S-400’leri kabul ederlerse bunun sadece F-35 programına yönelik etkilerini değil aynı zamanda ekonomik durumlarına da etkilerini kabul etmek durumundalar” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye verdiği mesajın oldukça açık olduğunu söyleyen Esper, “Türkiye yıllardır uzun soluklu ve güvenilir bir ortak oldu. S-400 alma isteği buna gölge düşürüyor. Yanlış yönde bir adım. Daha önce de söylediğimiz gibi Türkiye S-400’leir alırsa F-35’leri alamaz. Bu kadar basit” dedi.

Amerikalı yetkililere göre Esper Hulusi Akar’a görüşme sırasında Türkiye Rus S-400 sistemini teslim alana kadar, durumu değiştirme fırsatı olduğu mesajını da iletti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan Esper-Akar görüşmesine ilişkin yapılan kısa açıklamada ise görüşmede F-35 programının, Suriye konusunun ve diğer ikili güvenlik ve savunma işbirliği konularının gündeme geldiği belirtildi.

Son olarak ABD’nin Esper’den önceki Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Türk mevkidaşına yazdığı mektupta Türkiye’nin S-400’leri teslim alması durumunda F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılarak yaptırım uygulanacağı yönünde bir mektup göndermişti.

Mektupta Shanahan Türk pilotlara verilen F-35 eğitiminin 31 Temmuz’a kadar devam edeceğini, o tarihe kadar Türk askeri personelin ABD’den ayrılacağını ve artık pilotlara başka eğitim verilmeyeceğini de belirtmişti.

Esper ve Akar arasındaki görüşme Erdoğan ve Trump’ın Japonya’da bu hafta düzenlenecek G-20 zirvesinde yapacakları görüşmenin bir öncüsü olarak görülüyor.

Reuters’a konuşan NATO’da görevli üst düzey bir diplomat da iki liderin Japonya’da yapacağı ikili görüşmeyi krize çözüm bulunması için son fırsat olarak niteledi.

Görülen o ki Türkiye sözün tam anlamıyla bir ikilemin içinde. Öyle anlaşılıyor ki efelenmek bize hem askeri, hem ekonomik yönden çok pahalıya patlayacak!

Ne diyelim, hayırlısı olsun…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER