1 Mayıs Etkinliklerinde Gerginlikler!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı, derinleşen yoksulluk, baskı ve küresel ölçekte bir savaş tehdidiyle karşıladı.İşçinin olduğu her yerde alanlara çıkan emekçiler, insanca yaşanacak ücret, barajsız-yasaksız sendika hakkı, s

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı, derinleşen yoksulluk, baskı ve küresel ölçekte bir savaş tehdidiyle karşıladı. İşçinin olduğu her yerde alanlara çıkan emekçiler, insanca yaşanacak ücret, barajsız-yasaksız sendika hakkı, siyasi baskıların ve yasakların son bulması ve barış taleplerini haykırdılar.

1 Mayıs İşçilerin ve Emekçilerin Bayramı Türkiye genelinde olduğu gibi Siirt’te de etkinliklerle kutlandı. Birçok illerde gerginlikler yaşandığı belirtilirken, İstanbul’da Polis ekipleri tarafından kurulan arama noktalarında pankart denetimi yaptıkları, CHP’li gençlerin hazırladığı

“Turbulan, şalgamılan devlet

yönetilmez”

yazılı pankartın alana sokulmasının engellendiği belirtildi. Kadıköy’deki Mitingin yapılacağı Rıhtım bölge polis tarafından ablukaya alınırken, arama noktalarına gelenler kimlik kontrolü ve üst aramasının ardından içeri alındı.

“Emek, barış, demokrasi, adalet için biz kazanacağız” şiarıyla Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda yapılan mitinge katılyım yüksek oldu.

İstanbul’da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde “Emek, barış, demokrasi, adalet için biz kazanacağız” şiarıyla Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda kutladılar.

Boğaziçi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sabancı, Marmara, İstanbul Medipol Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerden gençler halaylarla, sloganlarla kortejler oluşturdu.

İstanbul’da yasaklara ve ablukaya rağmen “Taksim halkındır” diyerek çağrı yapan 1 Mayıs Taksim Tertip Komitesi, sabahın erken saatlerinden itibaren Şişli ve Mecidiyeköy’de toplandı.

Saat 10.30 itibarıyla birçok grup, sloganlar eşliğinde ara sokaklardan yürüyüşe geçti. Bunun ardından polis müdahalesi başladı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, saat 12.05 itibarıyla 9’u avukat olmak üzere gözaltı sayısının 300’e ulaştığını açıkladı.

Bakmadan Geçme