• Haberler
  • Genel
  • 15 Ağustos Cuma Hutbesi: Kul Hakkı Ateşten Gömlektir

15 Ağustos Cuma Hutbesi: Kul Hakkı Ateşten Gömlektir

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu haftaki Cuma hutbesi, 'Kul Hakkı' konusuna ayrıldı. Türkiye genelindeki camilerde okunacak hutbede, kul hakkının İslam'daki yeri, ihlallerinin ahiretteki sonuçları ve günlük hayatta karşılaşılan örnekleri detaylı şekilde ele alındı.

Hutbenin girişinde Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) “Gerçek müflis” hadisine yer verilerek, kıyamet gününde ibadetleriyle gelen bir kişinin, dünyada işlediği kul hakkı ihlalleri nedeniyle sevaplarının hak sahiplerine verileceği, sevapları bitince de başkalarının günahlarının yükleneceği hatırlatıldı.

Metinde;

Can hakkı: Haksız yere bir insanın hayatına son vermek, en büyük kul hakkı ihlali olarak vurgulandı.

Miras adaleti: Allah’ın belirlediği miras paylaşımını değiştirmek, kız çocuklarını mirastan mahrum bırakmak ya da hakka razı olmamak kul hakkı olarak ifade edildi.

Mülkiyet ve sınır ihlali: Arazi gaspı, başkasının malına el koyma, yalan beyanla mağduriyet oluşturma ağır bir vebal olarak tanımlandı.

İş hayatında adalet: İşverenin çalışanına hak ettiği ücreti tam ve zamanında vermemesi, sigortasız çalıştırması; çalışanın ise işini aksatması veya malına zarar vermesi kul hakkı olarak sayıldı.

Ticarette dürüstlük: Ölçü-tartıda hile yapmak, fiyatları yapay şekilde yükseltmek, stokçuluk, tarihi geçmiş ürün satmak, ayıplı malın kusurunu gizlemek ve müşteriyi aldatmak kul hakkı olarak belirtildi.

Toplumsal alan kullanımı: Ortak alanları işgal etmek, yaya yollarını kapatmak, sosyal medyada iftira ve yalan haber yaymak da hutbede kul hakkı örnekleri arasında yer aldı.

Hutbede ayrıca kul hakkı bilincinin ailede başladığı, eğitim ve manevi değerlerle güçlenmesi gerektiği ifade edildi. Ahirette kul hakkının en ağır hesaplardan biri olduğu hatırlatılarak, hak sahipleriyle helalleşmeden bu sorumluluktan kurtuluşun mümkün olmadığı vurgulandı.

Bakmadan Geçme