4'LÜ İTTİFAKIN HEDEFLERİ!
Cumhur ittifakının hedefi belli.Parlamenter sistem yerine tam yetkili başkanlık sistemini ikame etmek.
Cumhur ittifakının hedefi belli. Parlamenter sistem yerine tam yetkili başkanlık sistemini ikame etmek. Kendileri buna
(Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi)
diyorlar. Bu sisteme karşı blok oluşturan dört parti (CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti)nin hedefleri ise parlamenter sisteme dönüş yapmaktır.
4'lü ittifakın amacı kuvvetler ayrılığına dayalı, güçlü Meclis, toplumsal barış, uzlaşma ve kardeşlik, parlamenter sistemi öngören yeni bir Anayasa oluşturmak.
İttifaka verilecek ad konusunda 3 seçenek var. 'Demokrasi İttifakı', 'Millet İttifakı' veya 'Adalet İttifakı.' Bu satırların yazıldığı ana kadar henüz ittifakın adı konulmamıştı. CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin 24 Haziran milletvekili seçimlerinde barajı sıfırlayarak TBMM'de daha çok sandalye elde edebilmek için uzlaştıkları ittifaka ilişkin açıklamanın artık bir an önce yapılması bekleniyor.
Bilindiği gibi 24 Haziran seçimlerinin ilkleri arasında yer alan siyasi partilerin ittifak kurarak seçime girebilmeleri için başlayan süreç en geç 6 Mayıs 2018 Pazar günü saat 17.00'ye kadar genel başkanlarının imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü YSK'ya teslim edilmesiyle son bulacak.
İttifaka dahil partiler Cumhurbaşkanı adaylarını kendileri belirleyecekler. Ve ilk turda kendi adaylarıyla Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacaklar. İkinci turda ise en yüksek oyu alan aday desteklenecek. CHP, SP ve İYİ Parti, kendi amblemi ve milletvekili listeleriyle ittifak içinde yer alacak. Demokrat Parti'nin adayları İYİ Parti'nin listesinden seçime girecekler.
4'lü ittifakın anlaştığı ilkelerin en önemlileri ise şöyle sıralanmakta:
*Kuvvetler ayrılığına dayalı bir anayasa oluşturulacak. Yasamanın, yürütmenin ve yargının tam anlamıyla bağımsız olmasının önündeki tüm engeller kaldırılacak.
*Güçlü Meclis'in oluşturulması konusuna önem verilecek.
*Parlamenter sisteme geçilecek.
*Toplumsal barış ve uzlaşmanın sağlanarak 81 milyonun kardeşliğinin güçlenmesi için gereken yasal düzenlemeler gerçekleştirilecek.
*Parlamenter sisteme geçişi öngören yeni bir Anayasa'nın yapılması çalışmalarına hızlı bir şekilde başlanacak.
İttifakın adının 'Demokrasi İttifakı', 'Millet İttifakı' veya 'Adalet İttifakı' üzerinde duruluyor. İsim konusunda son kararı liderler verecek. Meclis'te 301 milletvekili çıkarma hedefiyle CHP, İYİ Parti, SP ve DP arasında varılan mutabakat doğrultusunda kurulan 4'lü ittifakın ülkemiz için hayırlara vesile olması dileklerimizle…