Bakan Kurum: 'Atıklar artık doğaya değil, DOA'ya gidecek' – Geri dönüşüm sisteminde dev adım

Türkiye'nin çevre dostu dönüşüm yolculuğunda önemli bir eşik daha aşıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde yaygınlaştırılan Depozito Yönetim Sistemi (DYS) kapsamında, geri dönüşümde yeni dönemin başladığını duyurdu.

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Kurum, 'DOA 7 bölgemize yayılıyor. Artık atıklar doğaya değil, DOA'ya gidecek,' ifadelerini kullandı.

DOA Makineleri 7 Bölgeye Kuruluyor

Bakanlık ve Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen sistem kapsamında, 'Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)' adı verilen makinelerin Sakarya'da başlayan kurulumu, Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya illeriyle birlikte 7 farklı bölgeye yayılıyor. Marketler, AVM'ler, üniversite kampüsleri, ulaşım istasyonları, kamu ve belediye binalarına yerleştirilen bu makineler, vatandaşların tek kullanımlık içecek ambalajlarını kolaylıkla iade etmelerine olanak tanıyor.

Koordinasyon Toplantıları ve 81 İl Hedefi

24 Haziran – 8 Temmuz 2025 tarihleri arasında, sisteme dahil edilen illerde geniş katılımlı kamu koordinasyon toplantıları yapıldı. TÜÇA Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi başkanlığında düzenlenen toplantılarda, ilgili valiler, belediye başkanları ve ticaret-sanayi odası temsilcileriyle sistemin detayları paylaşıldı. Hedef, DOA sisteminin 81 ilde yaygınlaştırılması.

Sakarya Başarısı: 4 Ayda 3 Milyon Ambalaj

Pilot il Sakarya'da Şubat 2025'te başlatılan uygulama, yalnızca 4 ayda dikkat çekici sonuçlar doğurdu:

  • 3 milyon adet ambalaj toplandı

  • 200 ton cam, 20 ton PET, 2 ton alüminyum geri dönüştürüldü

  • 175.139 litre su tasarrufu

  • 239.051 kWh enerji tasarrufu

  • 145.983 kg karbondioksit salımı önlendi

520 Milyon Euro Yıllık Kazanç Hedefleniyor

Tam kapasiteyle devreye alınacak Depozito Yönetim Sistemi, yılda 25 milyar adet atık şişeyi geri dönüşüme kazandırmayı amaçlıyor. Sistemin ekonomiye katkısı, yıllık 520 milyon euro olarak öngörülüyor. Bunun yanı sıra;

  • Kayıt dışı üretimin önlenmesi

  • Atık toplama maliyetlerinin azalması

  • Depolama alanlarının ömrünün uzaması

  • Sera gazı emisyonlarının azaltılması

  • Vatandaşların geri dönüşüme aktif katılımı gibi hedefler de sistemin odak noktaları arasında yer alıyor.

DOA Mobil Uygulaması ile Dijital Geri Dönüşüm

DYS kapsamında geliştirilen DOA mobil uygulaması, kullanıcıların geri dönüşüm sürecine hızlı ve pratik şekilde katılmasını sağlıyor. Tüketiciler, üzerinde 'depozito işareti' bulunan içecek ambalajlarını iade ettiklerinde, karşılık gelen depozito tutarı uygulama üzerinden e-cüzdanlarına aktarılıyor.

Emlak Katılım Bankası altyapısıyla çalışan sistem sayesinde biriken paralar, QR kodlu POS cihazlarında harcanabiliyor veya bankacılık işlemlerinde kullanılabiliyor.


Çevre ve doğa dostu dönüşüm için Türkiye yeni bir sayfa açarken, Bakan Kurum'un ifadesiyle artık atıkların adresi doğa değil, DOA olacak

Bakmadan Geçme