CEMAL KAŞIKÇI DAVASI KAPATILDI KAŞIKÇI'NIN ARKADAŞI SİİRT ESKİ MİLLETVEKİLİ YASİN AKTAY (ÇOK ÜZGÜNÜM) DEDİ
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin İstanbul'da açılan davada mahkeme heyeti kararını açıkladı.Heyet, davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesine karar
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin İstanbul'da açılan davada mahkeme heyeti kararını açıkladı. Heyet, davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesine karar verdi. Duruşma 20 dakika sürdü.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda 2 Ekim 2018'de öldürülmesine ilişkin İstanbul'da açılan davanın 8'inci duruşma yapıldı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya davanın müştekisi olan Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile avukatı katıldı. Sanıkları ise İstanbul Barosundan görevlendirilen avukatlar temsil etti.
Bir hafta önce Cumhuriyet savcısı, davada 'durma' kararı verilmesini ve yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesini talep etmişti. Savcının mütalaasında, 'Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak ifadesi alınan müşteki ve tanık beyanları, kamera görüntüsü çözümleme tutanakları, telefon imajı, HTS analiz raporları, uçuş kayıtları ve sair delillerden hareketle' 26 sanık hakkında dava açıldığı belirtilmişti. Ancak sanıkların yabancı ülke vatandaşı olmaları, haklarında çıkartılan yakalama emirleri ve kırmızı bülten kararlarının infaz edilemediği ve ifadelerinin alınamadığı, bu haliyle de dosyanın sürüncemede kalacağı dile getirilmişti. Sanıklar hakkında Suudi Arabistan adli makamların Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz 'Hükümet bu davadan döndü. Ben dönmem' dedi.
Hukuki süreci takip edeceklerini belirten Hatice Cengiz, 'Mahkemenin verdiği karara itiraz edeceğiz. Bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Alınan karar siyasi bir karardır. Hukuki sürece aykırıdır. Bizler her şeye rağmen hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Tüm bu yaşananlar hukuki süreçle özdeşleşmiyor. Kabul etmeyeceğiz' diye konuştu.
'Hukuki süreç baltalanmıştır' diyen Cengiz özetle şu ifadeleri kullandı: 'Türkiye hükümeti başta bu davayı çok iyi savunuyormuş gibi davrandı. Ben hükümet değilim. Onlar adalet arayışından vazgeçmiş olabilir ama ben vazgeçmeyeceğim. Türkiye'nin bu davadan 180 derece dönmesi büyük hayal kırıklığına uğrattı. Çok üzgünüm.'
Hatice Cengiz, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a ve ve bazı yetkililere, cinayetten sorumlu tutulmaları için ABD'de dava açmıştı.
Dava dilekçesinde, 'Sayın Kaşıkçı'nın gaddarca işkenceye uğraması ve katledilmesi, tüm dünyadaki insanların vicdanını şok etti' ifadesine yer verilmişti.
Kaşıkçı'nın arkadaşı, AKP yöneticisi, Siirt eski Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Danışmanı (Gazetemiz Fahri Yazarı) Yasin Aktay '4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorduk. Çok üzgünüm' dedi.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdi ve bir daha çıkamadı. Kaşıkçı, kendisini başkonsolosluk önünde bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz'e başına bir şey gelmesi halinde AKP'li Yasin Aktay'a haber vermesini istemişti.
Kaşıkçı davasını yakından takip eden Yasin Aktay dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesine ilişkin olarak 'Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum. 4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorum. Çok üzgünüm. Belki de benim bilmediğim bir şeyler vardır' ifadelerini kullandı.
Haber:Cüneyt ARITÜRK