CEMRELER DÜŞMEYE BAŞLARKEN!
Bu yıl hiç kış görmedik.Kış mevsiminde sözün tam anlamıyla (BAHAR HAVASI) yaşadık.
Bu yıl hiç kış görmedik. Kış mevsiminde sözün tam anlamıyla
(BAHAR
HAVASI)
yaşadık. Bundan sonra da artık şiddetli soğuk ve kar yağışları beklenmiyor. Çünkü
CEMRELER
düşmeye başladı. İlk
CEMRE
yarın
HAVAYA
düşecek. Bir hafta sonra ikinci cemre
SUYA
, onu müteakip bir hafta sonra da üçüncü cemre
TOPRAĞA
düşecek.
Cemrelerin düşmesi bir anlamıyla kış mevsiminin sona ermesi ve
BAHAR
mevsiminin başlaması demektir. İlk cemreyle havalar ısınacak, ikinci cemreyle sular soğuyacak, üçüncü cemreyle de toprak canlanacak…
Arapça bir kelime olan cemre; ateş, kor, köz, sıcaklık anlamına geliyor. Şubat'ın 20'sinden sonra havaya, bir hafta sonra da suya düştüğü belirtilen cemrenin 7 gün sonra ise toprağa düştüğü, yani sıcaklığın toprakta da başladığına inanılır.
Eskiden yıl 'Kasım, 180 gün' ve 'Hızır, 185 gün' olarak ikiye ayrılırdı. Kasım; kasım ayının 8'inde başlar, 46'sında erbain, 86'sında da hamsin girer, kışın en soğuk 90 günü böylece geçerdi. Cemrelerin ilkinin, Kasımın 105'inde (19-20 Şubat)
'havaya',
ikincisinin Kasımın 112'sinde (26-27 Şubat)
'suya',
üçüncüsünün de Kasımın 119'unda (5-6 Mart)
'toprağa'
düştüğüne inanılırdı.
Cemrelerin havaya, suya ve toprağa düşmesinin ardından ise ağaçlara su yürüme zamanının başladığına inanılarak ağaçların yeşillenip çiçek açmaya yüz tuttuğu, böylece bahar mevsiminin geldiği gözlenirdi.
Bundan böyle bir süre için bahar mevsiminin müjdecisi olan Nergiz çiçeği de artık ellerde olacak. Bilindiği gibi. Nergiz, bahar mevsiminin açan ilk çiçeğidir. Şekli de, kokusu gibi güzeldir. Bu çiçeğin kokusu, gerçekten de çok hoştur. Nergiz çiçeğinin,
NARSİS'İN GÖZYAŞLARINDAN
doğduğu, esatiri olarak anlatılır. Aşkı sebebiyle çektiği acılardan gözleri kan ağlayan Narsis'in toprağa düşen gözyaşlarının
NERGİZ
olarak hayat bulduğuna inanılır! Tabii, bu esatiri (masal) bir söylemdir. Gerçekle ilgisi olmasa bile, doğaya ve aşka olan sevginin vurgulanması açısından önemlidir.
Geçmiş yıllarda Siirtli gençler özellikle bu mevsimde
TAŞBAŞI
yöresine giderek, nergiz çiçeği derler ve bazı hediyelerle birlikte nişanlılarına gönderirlermiş! İlk olarak boy attıklarında toplamak işinde adeta yarışılır, ilk nergizi derleyenler, diğer nişanlılara göre nişanlılarına olan aşklarında mesafe almış sayılırlardı. Bugün için artık nişanlısına sunmak için
TAŞBAŞINA
gidip nergiz derleyen yok. Parayla alırsın, sevdiklerine armağan edersin! Nergisi, Taşbaşından derleyerek sunmak başka, parayla alıp, vermek başka! Geçmiş yılların şartları düşünüldüğünde, birinde canını ortaya koyuyorsun, bugünkü durumda ise 3-5 TL'yle işi bitiriyorsun! Sunumların biri kalpten, diğeri cepten!
Evet, cemrelerin düşmeye başlamasıyla ve nergislerin açmasıyla bahar mevsiminin geldiğini anlıyoruz. Mevsimlerin en güzeli olan Bahar mevsiminin müjdecisi
CEMRELER
düşmeye başlarken yazımızı
CEMRELERLE
ilgili bir şiirlerle noktalamak istedik:
GÖNLÜME CEMRE DÜŞTÜ
VAY BENİM BU GÖNLÜME
ÖLÜME HASRET DÜŞTÜ
VAY BENİM BU GÖNLÜME
YABAN GÜLLERİ DERME
BİR KOR ATEŞ BU CEMRE
BOYUN EĞDİ HER EMRE
VAY BENİM BU GÖNLÜME
HAVAYA, SUYA DÜŞER
KARA TOPRAĞA DÜŞER
KORDUR GÖNÜLE DÜŞER
VAY BENİM BU GÖNLÜME
BİR DÜŞTÜ MÜ CEMRELER
ÖLÜYÜ İHYA EDER
DİRİLMEK VAKTİ MEĞER
VAY BENİM BU GÖNLÜME
BİD GÖNÜL CEMRESİ
CEMRELERİN İYİSİ
CEMRE-İ AŞK ÇRESİ
VAY BENİM BU GÖNLÜME