Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençlerimizi Tütünden Uzak Tutmak İçin Mücadeleyi Sürdürüyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun Yıl Dönümünde Gençlerle Buluşma' programında gençler ve milli sporcularla bir araya geldi.
Programda sigara ve tütün ürünleriyle mücadelede gelinen noktayı değerlendiren Erdoğan, gençleri tütünün zararlarından koruma konusundaki kararlılıklarını vurguladı.
'Kişiye özel sigarayı bırakma planları hazırlıyoruz'
Erdoğan, 'Alo 171 danışma hattıyla kişiye özel sigarayı bırakma planları hazırlıyoruz. Kamu spotları, sosyal medya kampanyaları, eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla gençlerimizi tütünden uzak tutmaya çalışıyoruz' dedi. Tütünle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı, sigaranın sadece kullananları değil, pasif içiciler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkilediğini ifade etti.
'Sigarayı bırak hayatını değiştir' kampanyası 188 bin kişiye ulaştı
Bu yıl başlatılan 'Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir' kampanyası kapsamında 188 binin üzerinde vatandaşa ulaşıldığını belirten Erdoğan, 'Her birinin hayatına dokunduk. Dumansız bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Tüm kurumlarımızla, üniversitelerimizle, Yeşilay gibi sivil toplum kuruluşlarımızla gençlerimizin zehirlenmesine müsaade etmeyeceğiz' ifadelerini kullandı.
'4207 sayılı kanunla kapalı alanlarda sigarayı yasakladık'
Tütünle mücadelenin uzun yıllardır sürdüğünü hatırlatan Erdoğan, 2008 yılında yürürlüğe giren 4207 sayılı kanunla kapalı alanlarda sigara içmenin yasaklandığını ve bu adımın hayati önemde olduğunu vurguladı. Aynı zamanda sigara paketlerindeki tanıtım unsurlarının kaldırıldığını, tek tip ambalaj uygulamasına geçildiğini ve reklam, tanıtım ve sponsorluk yasaklarının devreye alındığını belirtti.
Denetimlerde 42 milyonun üzerinde kontrol yapıldı
Türkiye genelinde aktif denetim ekiplerinin sigara kullanımına yönelik denetimlerini aralıksız sürdürdüğünü dile getiren Erdoğan, bugüne kadar 42 milyonun üzerinde denetim yapıldığını söyledi. 2025 yılı denetimlerinin ilk verilerine göre 3.718 ihlalin tespit edildiğini açıkladı. Ülke genelindeki 671 sigara bırakma polikliniğinde ücretsiz ilaç desteği ve nikotin tedavisi verildiğini, 3,8 milyon muayene yapıldığını ve 1,5 milyonu aşkın vatandaşın tedavi desteğinden faydalandığını ifade etti.
'Tütün yılda 8 milyon can alıyor'
Dünya genelinde her yıl 8 milyon kişinin tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Erdoğan, bu ölümlerin yaklaşık 1,3 milyonunun pasif içicilikten kaynaklandığını ifade etti. Türkiye'de ise her yıl 100 bin kişinin tütün ürünleri nedeniyle erken yaşta hayatını kaybettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, 'Sağlıklı toplum güçlü milletin temelidir. Gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak hepimizin sorumluluğudur' dedi.
Gençlerden ve Katılımcılardan Destek Mesajları
Milletvekili Durgut: 'Sigarayla mücadele güçlü bir liderlik gerektiriyor'
Programda konuşan İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, Erdoğan'ın sigarayla mücadeledeki duruşunun, kendileri gibi çalışanları motive ettiğini söyledi. Sigarayla etkin mücadelenin ancak güçlü bir siyasi liderlikle mümkün olduğunu vurgulayan Durgut, sigara endüstrisinin özellikle çocukları hedef alarak renkli ambalajlar ve aromalı ürünlerle yeni stratejiler geliştirdiğine dikkat çekti.
Durgut, 'Bu zehir tezgahı, çocukları ve kırılgan grupları hedef alıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yılki teması sigara endüstrisinin maskesini düşürmekti. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu maskeleri düşürmek için buradayız' dedi.
Bilim İnsanı Gülseren Sakarya: 'Sigaranın çevreye verdiği zarar da görmezden gelinmemeli'
Sağlık Bakanlığı çalışanı ve TEKNOFEST ödüllü genç bilim insanı Gülseren Sakarya ise tütünün yalnızca sağlığa değil, doğaya da zarar verdiğini belirtti. 'Bir izmarit 100 litre suyu zehirliyor. Her yıl 600 milyon ağaç sigara üretimi için kesiliyor. Pestisit kullanımı toprakları ve yeraltı sularını da kirletiyor. Bu sadece sağlığımızı değil, geleceğimizi de tehdit ediyor' dedi.
Sakarya, tütün endüstrisinin çevresel etkileri nedeniyle sadece satıştan değil, doğaya verdiği zarardan da sorumlu tutulması gerektiğini, bu zararların vergilendirilerek telafi edilmesi gerektiğini vurguladı.
Milli Futbolcu Kaan Ayhan: 'Sigara sadece sahayı değil, tribünleri de kirletiyor'
Milli futbolcu Kaan Ayhan da ailesi ve spor disiplini sayesinde sigaradan uzak durduğunu belirterek, gençlere örnek olmak istediğini söyledi. Ayhan, stadyumlarda hl yoğun şekilde sigara içildiğini belirterek, 'Biz futbol kalitesini artırmak için çalışıyoruz. Seyirciler de statta hava kalitesini artırarak bize destek olmalı. Bu şekilde daha güzel bir lig ortamı yaratabiliriz' diye konuştu.