Ekmen: Devlet Eliyle Dindarlık Tutmaz Gençler Kurulan Düzene Bakıp Dinden Uzaklaşıyor
'Allah'a en yüksek inançsızlık, ibadet yapmada en düşük oranlar AK Parti döneminde eğitim gören gençlerde görülmüş' DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulunda Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi ile il
'Allah'a en yüksek inançsızlık, ibadet yapmada en düşük oranlar AK Parti döneminde eğitim gören gençlerde görülmüş'
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulunda Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi ile ilgili konuştu. AK Parti'nin yerlilik ve millilik motosuyla her on okuldan birini imam hatibe çevirdiğini, bir çok kez müfredat değiştirdiğini ancak pozitif bilimlerde bir başarı elde edilemediği gibi, bu dönemde doğan ve eğitim alan gençlerin söylenene değil, yapılanlara bakarak dini ve manevi alandan uzaklaştığını anlattı. Ekmen konuşmasında Marmara Üniversitesi ile İbn Haldun Üniversitesi'nin birlikte yayınladığı 'Sayılarla Türkiye'de İnanç ve Dindarlık Raporu'na dikkati çekerek bazı rakamları aktardı.
Ekmen 'Görüleceği üzere devlet eliyle dindarlık sağlanamıyor. Gençler söylenene değil yapılana bakıyor.' dedi.
En yüksek inançsızlık AK Parti dönemine yaşandı
Söz konusu raporun ayrıntılarını TBMM Genel Kurulunda açıklayan Ekmen, 'Sürekli müfredat, sistem değişikliğiyle ağırlığı yüzde 10'u geçen imam hatip ortaokul ve liselerinden sonra maneviyatı yüksek bir gençliğe sahip olunacağı beklenirdi. Öyle ya 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde 6 yaşında ilkokul 1'e başlayan bir genç AK Parti döneminde ilk, orta, lise, üniversite, yüksek lisans ve hatta doktora eğitimi aldı. AK Parti Üniversite eğitimi oranını yüzde 12'den yüzde 46'ya çıkarmakla hep övündü. Oysa bu çalışma gösterdi ki, en yüksek inançsızlık ve ibadetlerde uzaklaşma işte bu gençler arasında var.
Bu rapora göre, 'hep yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke' deriz ya Allah'a kesin inanç oranı yüzde 85'e düşmüş; Allah'a kesin inanç oranını yüzde 85, kesin inançsızlık yüzde 5,7; aradaki yüzde 9 da bir öyle, bir böyle, salınıp duruluyor. Allah'a kesin inançsızlık durumuna baktığımda iki veri dikkatimi çekiyor. Birincisi, Allah'a en yüksek inançsızlık oranı AK Parti döneminde eğitim görmüş gençler; ikincisi, Allah'a en yüksek inançsızlık oranı, AK Parti döneminde üniversiteyi okumuş gençlerde.' ifadelerini kullandı.
Gençler niye dinden uzaklaşıyor?
Namaz kılma, oruç tutma sıklığı ve başörtüsü gibi başlıkların da raporda yer aldığını ifade eden Ekmen, şunları kaydetti:
'AK Parti döneminde gözlerini hayata açıp eğitim almış bütün gençlerin ve üniversite mezunlarının, Türkiye'nin o beğenmediğimiz koalisyonlar ve CHP dönemi iktidarı dönemlerinin çok altında bir dindarlık seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bunun üzerine kafa yormak gerekmez mi? Niçin gençler dinden uzaklaşıyor; tarzı siyasetinizden dolayı mı, kurduğunuz medya düzeninden dolayı mı, yarattığınız adalet sisteminden dolayı mı, yaptığınız gösteriş ve israf düzeninden dolayı mı, yoksa ayyuka çıkan yolsuzluklardan dolayı mı? Fenni ilimlerde de bir başarı yok, manevi eğitimde de. Yirmi iki yılın sonunda Ak Partili milletvekili arkadaşlarımızı bu konu üzerinde bir muhasebeye davet ediyorum.'
Ekmen'den AK Parti milletvekillerine zor soru: Mevcut eğitimden memnun musunuz?
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, TBMM Genel Kurulunda Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi ile ilgili konuştu. Eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çeken Ekmen, uyuşturucu kullanımının ortaöğretime düştüğünü, birçok ilde öğretmen açığının olduğunun altını çizdi. Kendisinin üç evladını da Milli Eğitim okullarında okutmuş bir veli olduğunu belirten Ekmen, iktidar partisi milletvekillerine eğitimin dört temel paydaşı olan öğrencinin, öğretmenin, ailenin ve ister kamu ister özel sektör olsun mevcut eğitimden memnun olup olmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'a vatandaşın ve devletin sırtında ağır bir yük oluşturan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle ilgili sorular yöneltti.
KKM'ye son vermemekte neden ısrar ediyorsunuz?
Ekmen, hem piyasaların hem de toplumun güvenin ancak şeffaflıkla mümkün olduğuna dikkat çekerek, '21 Aralık 2021 tarihinde başlayan, elli dört yıl önce denenmiş, rahmetli Turgut Özal'ın bu modele son verirken 'kendilerini akıllı, uyanık salanlar böyle bir yol buldular. Halbuki bilgisizliğin vesikası. İnşallah sonraki iktidarlar ders alır' ifadelerini kullandığı kur korumalı mevduat modelinin ağırlığının sistemde azaldığını belirttiniz ama buna kati bir şekilde son vermemekte neden ısrar ediyorsunuz.' ifadelerini kullandı.
Ödenen faiz miktarı nedir?
Ekmen, konuşmasının devamında Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'a kur korumalı mevduat sistemiyle ilgili şu soruları yöneltti: 'Bu model nedeniyle 21 Aralık 2001 tarihinden bu yana Hazine ve Merkez Bankası aracılığıyla ödenen toplam faiz miktarı nedir? Hiçbir şeffaf ve açık verinin açık kaynaklarda olmadığı bu hususta Başkanlığınız şeffaf davranarak bu maliyeti açıklamayı düşünür mü acaba? Tarihin en büyük servet transferi olarak adlandırılan bu model nedeniyle yapılan ödeme ve zorunlu para basma durumunun enflasyona etkisi ve içinde bulunduğumuz ekonomik duruma maliyeti hakkındaki kanaatlerinizi paylaşabilir misiniz?'