EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR!
Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümü için TBMM'ne sunulan kanun tekliflerinden sonuç alınamıyor.Bu durum, aslında müktesep bir hakkın gaspıdır.
Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümü için TBMM'ne sunulan kanun tekliflerinden sonuç alınamıyor. Bu durum, aslında müktesep bir hakkın gaspıdır. Vatandaş, yaş sınırlamasının olmadığı, sadece hizmet süresine bakıldığı zaman dilimi içinde sigortalı çalışmağa başlamıştır. O zamanın yasal şartlarında iş hayatında 25 yılını dolduran erkek ile 20 yaşını dolduran kadınlar emekli olabiliyorlardı. Vatandaş, işe başladığı zaman yasal şartlar bunlardı. Bilahare çıkarılan yasalarla, müktesep haklar çiğnenemez. Çiğnenirse, hukuksuzluk olur. Yeni yasalar, müktesep hak sahibinin aleyhine uygulanamaz. Yeni uygulama, ancak yeni işe başlayanlar için geçerlidir. (Emeklilikte yaşa takılanlar) denilince anlatılmak istenen budur.
Bir örnek vererek duruma açıklık getirelim. Bir futbol maçı oynanıyor. Süre 90 dakikadır. Maçın hakemi (süreyi 120 dakikaya çıkardım) diyebilir mi! İşte, emeklilikte yaşa takılanların durumları da öyle bir şey! İş hayatına atıldıklarında kadınlara 20, erkeklere 25 yıl çalışırsanız, emekli olabilirsiniz denilmiş. İş hayatının ortasında kural değiştirilmiş. Emekli olabilmeleri için kademeli yaş artırımına gidilmiş!
Deniliyor ki, müktesep hak uygulamasına gidilirse, emekli olabilecek 6 milyon çalışan varmış. Bu yükü, devlet bütçesi kaldıramazmış. İşin gerçeği şu ki, müktesep hak uygulamasına geçilse bile emeklilikte yaşa takılanların hepsinin bir anda emekli olmayı isteyecekleri gibi bir durumun yaşanması imknsızdır. Çünkü emekli olanların maaşlarında çalışanlara göre ciddi bir düşüş vardır. Bu bakımdan, yasa çıksa dahi 6 milyonun asgari 3 milyonu bile emekliliklerini istemeyeceklerdir.
Devlet, müktesep haklara riayet etmekle mükelleftir. Öyle (yasayı değiştirdim, oldu bitti) diyemez, Yasalar, geriye dönük işletilemez, işletilirse, haksızlık olur. Yaş mağduru vatandaşlar, emekli olsalarmış, başka bir işte çalışacaklarmış, çift dikiş olacaklarmış. İyi de bugün bile görevdeki milletvekillerinin yarısından fazlası çift dikiş değiller mi. Milletvekili maaşı alırlarken, bir de milletvekili emeklilik maaşı almıyorlar mı!
Hem, Türkiye'de emekli olanlar, neden ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyorlar, dersiniz! Çünkü yüzde doksanının aldıkları çok düşük emekli maaşıyla geçinebilmeleri imknsızdır, açlıktan kırılırlar. Bir de Avrupa'nın kalkınmış ülkelerinde emekli olanların durumlarına bakın. O ülkelerin emeklileri aldıkları maaşla dünya turuna çıkıp hayatlarının son yıllarını gezerek geçirirlerken, bizim emeklilerimiz onurlu bir yaşam mücadelesi için çalışmaya devam etmek zorunda bırakılıyorlarsa, bunun vebali kimindir. Emeklisini doyuramayan devlete ait değil mi!
Şu gerçeği de anımsatarak yazımızı noktalayalım. Cumhurun başı konumundaki Sayın Recep Tayyip Erdoğan bile 46 yaşında emekli olmuştur.
TAŞLAMALAR
SONBAHARA RAHMETLE
GİRDİK ŞÜKÜRLER OLSUN
YAĞMUR RAHMET DEMEKTİR
ŞÜPHESİ YOKTUR BUNUN
KURAKLIK TEHLİKESİ
İNŞALLAH SON BULACAK
YILIMIZ RAHMET VE DE
BEREKETLİ OLACAK
EKONOMİK KRİZDEN
KURTULSUN MİLLETİMİZ
RAHMAN'IN RAHMETİNDEN
ÜMİT KESER MİYİZ BİZ
YAĞMUR YAĞSIN, ŞİMŞEKLER
ÇAKARSA ÇAKSIN ARTIK
KULUN DEĞİL, RABBİMİN
RAHMETİNE SIĞINDIK