KEDİ EVLERİ

Siirt Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde Öğretim Üyesi Gülşah Akgül'ün danışmanlığını yaptığı ve Veteriner Fakültesi öğrencileri tarafından oluşturulan Sosyal Etkinlik topluluğu 18 Ekim 2019 Cuma günü (dün) Üniversitenin Merkez kampüs yerleşkesinde (K

Siirt Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde Öğretim Üyesi Gülşah Akgül'ün danışmanlığını yaptığı ve Veteriner Fakültesi öğrencileri tarafından oluşturulan Sosyal Etkinlik topluluğu 18 Ekim 2019 Cuma günü (dün) Üniversitenin Merkez kampüs yerleşkesinde

(KEDİ

EVLERİ)

ile ilgili bir etkinlik düzenlemişlerdi.

Özellikle, sokak kedilerinin korunması amacıyla öğrenciler tarafından yapılan

KEDİ EVLERİ,

gerçekte insan olarak bizlerin, doğamızın birer parçası olan diğer canlılara karşı duymamız gereken sorumluluğun bir ifadesidir. Unutmayalım ki Dünyamız üzerinde yalnız insanların yaşadığı bir uydu değildir. Yeryüzünde insanlar dışında yaşayan belki de onbirlerce canlı ve yarı canlı varlıklar vardır. Dünyanın idamesi için bütün bu varlıkların korunması gerekir.

Kedi Evlerinin tanıtımı amacıyla düzenlenen etkinliğe Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekin Şahin, Hayvan Hastanesi Baştabibi Op. Dr. M. Barış Akgül, öğretim görevlileri ve Veterinerlik Fakültesinin öğrencileri katılmışlardı.

Kedi Evleri Projesiyle ilgili çalışmaları anlatan Fakülte öğrencilerinden Yağmur Özyönden, amaçlarının sokak hayvanlarını koruma altına almak ve insanlara hayvan sevgisini aşılamak olduğuna vurgu yaptı.

Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Tekin Şahin de, bu çalışmaları yürütmekteki amaçlarının, sadece kedilerin değil, bütün hayvanların korunmaları için Fakülte dışına da bu çalışmaları taşımak olduğunu anlattı. Veterinerlik Fakültesinde 300'ün üzerinde öğrencilerinin bulunduğunu ve bu yıl 90 öğrencinin daha fakülteye kayıt yaptığını belirten Dekan, Siirt Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde kurulmuş olan hayvan hastanesinde, ayda asgari 30 kadar hastanın (hayvan) muayene ve tedavi edildiğine vurgu yaparak, komşu illerden bile tedavi için Siirt'e hayvanlarını getirenlerin bulunduğunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Murat Erman da yaptığı konuşmada, hayvanları koruyup kollamanın bir insanlık görevi olduğunu kedi sevgisinin örneği olan ve bunun için bizzat

Peygamber Efendimiz Hazret-i MUHAMMED (O'na, al ve ashabına salat ve selm olsun)

tarafından

(EBU HUREYRE =

KEDİLERİN BABASI)

olarak adlandırılan, Müslüman olmadan önceki adı Abdüşems iken, Müslüman olduktan sonra Abdurrahman adını alan sahabeyi kiramı anımsattı. Veterinerlik Fakültesinin özellikle Hayvan Hastanesinde önemli sosyal çalışmalara imza attığını vurguladı.

Kedi evleriyle ilgili etkinliği müteakip, Hayvan Hastanesinin yatan hastalar servisi gezilip görüldü. Hastane Baştabibi M. Barış Akgül yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hastanede çok sayıda hayvan (özellikle kediler ve köpekler) hastalık durumlarına göre servislerde tedavi görüyorlardı. Servislerin dahiliye, hariciye, röntgen gibi bölümlerinde bulunan bu dilsiz varlıklar, şüphesiz şanslı sayılırlardı. Birçok hayvan sokaklarda hasta, yaralı ve korumasız bir durumda telef olurken, bunlar tedavi ediliyor ve en uygun bir şekilde besleniyorlardı. Bu hizmetlerin bütün sokak hayvanlarına teşmil edilmesi, elbette Veterinerlik Fakültesinin sınırlı imknlarıyla kabil değildir. Toplum olarak, hayvanları koruyup kollamak gibi bir görevimiz olduğunu asla unutmayalım.

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde: '

Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semda bulunanlar da size rahmet etsinler. Rahim, Rahmn'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır.'

Peygamber Efendimiz (YERYÜZÜNDEKİLERE KARŞI MERHAMETLİ OLUN) buyururken

elbette bunların içinde hayvanlar, ağaçlar, benzeri canlı ve yarı canlı varlıklar da vardır. Toplum olarak üzerimize düşen,  sokak hayvanlarının korunması açısından işyerlerimizin, evlerimizin köşelerinde özellikle bu kış mevsiminde hayvanların barınmaları için yuvacıklar kurmak, su ve gıda ihtiyaçlarını sağlamaları amacıyla kurgulanmış kapları da önlerine koyarak bu DİLSİZ VARLIKLARI SAHİPLENMEKTİR.

Siirt Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinin bünyesinde kurulan KEDİ EVLERİNİN, toplumumuz için örnek olması ve yaygınlaştırılması dileklerimizle…

ANEKDOT

Evine veteriner hekim çağıran sosyetik hanım hasta olduğundan şüphelendiği kedisini muayene ettirdi. Veteriner, sosyetik hanıma:

-Kedinizin bir şeyi yok. Sadece HAMİLE! Deyince

Kadın:

-Nasıl olur, hiç dışarıya bırakmadık ki! dedi.

Onlar böyle konuşurlarken, bir ANTAR (Erkek Kedi) ortaya çıktı. Veteriner:

-İşte, erkek kedi! diyecek oldu.

Sosyetik Hanım cevap verdi:

-Ama onlar kardeş!

TAŞLAMALAR

BU ÜLKENİN GÜNDEMİ

HER GÜN DEĞİŞMEKTEDİR

VATANDAŞLARIN ZİHNİ

BUNDAN BUNALMAKTADIR

VATANDAŞIN GÜNDEMİ

YOKSULLUK VE YOKLUKTUR

NERDE YOKSULLUK VARSA

HALKIN İŞİ ZORLUKTUR

HALKA UNUTTURULUR

YOKSULLUK BUDUR GERÇEK

ŞAŞIRMIŞ VATANDAŞLAR

KİMLERE GÜVENECEK

GÜVENECEK KİMSESİ

KALMADI VATANDAŞIN

VATANDAŞ YORGUN, BİTKİN

VE MAZLUMDUR İNANIN

Bakmadan Geçme