MİLLİ PİYANGO ETRAFINDA KOPARILAN FIRTINA!
Hiç dikkatinizi çekti mi bilmem.2019 yılına girilecekken 31 Aralık 2018'de yapılacak çekilişte büyük ikramiyenin (YILBAŞI ÇEKİLİŞİ) 70 milyon TL olarak tespitinden sonra, milli piyango konusunda adeta bir fırtına koparılmaktadır.
Hiç dikkatinizi çekti mi bilmem. 2019 yılına girilecekken 31 Aralık 2018'de yapılacak çekilişte büyük ikramiyenin
(YILBAŞI ÇEKİLİŞİ)
70 milyon TL olarak tespitinden sonra, milli piyango konusunda adeta bir fırtına koparılmaktadır. Bir taraftan Diyanet İşleri Başkanlığı, diğer taraftan yandaş basın bas-bas bağırıyorlar. Yazılanları ve açıklamaları özet olarak
(Milli Piyango çekilişleri haramdır, devlet, kumardan elini - eteğini çekmeli!)
şeklinde özetleyebiliriz.
Milli Piyango çekilişlerinin hell mi, haram mı oldukları konusunda fetva verecek bilgi ve birikime sahip değiliz. Ancak, koparılan fırtınaların arkasında saklanan bir gerçeği göremeyecek kadar da aptal olmadığımızı vurgulayalım. Bu açıklamaların asıl amacı, milli piyango idaresinin özelleştirilmesi konusunda verilen sinyallerdir. Doğrudan,
(Milli piyango idaresi özelleştirilsin, diğer özelleştirilen kurum ve kuruluşlar gibi yandaşlara peşkeş çekilsin)
denilemiyor da, Yüce Dinimizin hassas konularına vurgu yapılarak, vatandaşların dikkatlerinin dağıtılmasına çalışılmaktadır!
Bu konuyu gündeme getirenlere göre Milli Piyango çekilişleri haramdır ve devlet bu işlerden elini, eteğini çekmelidir, öyle mi!
Şimdi, bu çevreler
(milli piyango
çekilişleri yasaklansın)
diyecek olurlarsa samimiyetlerine inanacağız ama öyle demiyorlar. Dedikleri şu:
(Devlet Milli Piyango çekilişlerinden elini, eteğini çeksin.)
Bu talebin altında yatan asıl gerçek, milli piyangonun özelleştirilerek, diğer özelleştirmelerde olduğu gibi bu teşkilatın da yandaşlara peşkeş çekilmesidir.
Verilen fetvalardan(!) sonra, Devlet Milli Piyango İdaresini faraza özelleştirirse, günah bir iş yapmaktan kurtulmuş mu olacak. Elbette ki hayır! Bir işi yapmak haramsa, o işin yapılmasını başkalarına devretmek de haramdır. Yani, devlet milli piyango idaresini özelleştirirse ve milli piyango çekilişleri gerçekten haramsa, haram işinin yürütülmesini başkalarına devretmiş oluyor. İslam dininde bir kural vardır, kim iyi bir iş yapmak için yol açarsa, o iyilikler devam ettiği sürece, iyiliklerden nasibini alır. Her kim ki kötü bir işin temelini atarsa, o temel üzerinden hasıl olacak bütün kötülüklerin de ortağıdır.
Gerçekten milli piyango çekilişleri haramsa, devlet ancak bu tür çekilişleri yasaklamakla haramdan kurtulmuş olabilir. Yok, özelleştirir ve birilerine peşkeş çekerse, çok daha katmerli bir günah işlemiş olur. Çünkü hem haram olan bir işin devamına yasal bir zemin hazırlamış olur hem de, devlet hazinesine her yıl milli piyango çekilişleri sayesinde sağlanan milyarlarca liranın, birilerinin ceplerine girmesine yol açar! Yani, milli piyangonun özelleştirilmesi durumunda, haram katmerleşir!
(Haram)
denilerek özelleştirilmesi yolunun açılması istenen Milli Piyango İdaresi, geçen yıl şans oyunlarından 2,7 milyar lira satış geliri elde ederken, ikramiye kazanan talihlilere 1,2 milyar liradan fazla ödeme yapmış bulunuyor. Bu demektir ki, özelleştirme olursa, bu kadar para yandaşların ceplerine girecektir!
Bu anlattıklarımızdan sonra milli piyango çekilişleri etrafında koparılan fırtınaların asıl sebebi anlaşılmıştır, herhalde! Dediğim gibi, Milli Piyango çekilişlerinin helal mi, haram mı olduğu konusunda söz söylemek boyumuzu aşar. Ama
(haramdır)
denilerek özelleştirilecek olursa, bunun devleti haram işlemekten kurtarmış olmayacağını bilmemek, dinimizin gerçeklerinden hiçbir şey anlamıyor olmamız anlamına gelir!
Hem,
HARAM
denilerek, milli piyango idaresi özelleştirilirse malum çevreler neler yazacaklar, neler diyecekler biliyor musunuz. Atılacak manşetlerden biri mutlaka şöyle olur:
(Devlet, milli piyango idaresini özelleştirerek haramdan elini, eteğini
çekti!!!)
ve elbette bu dolmayı yutacak bir hayli saf Müslüman kardeşlerimiz de olacaktır!!!
ANEKDOT
Söz milli piyango çekilişlerinin hell mi, haram mı olduğundan açılmışken, sigara konusunda da bu gibi tartışmaların yaşandığını anımsatalım.
Geçmiş yıllarda sigara içmenin hell mi, haram mı olduğu konusu da bir hayli tartışma konusu olmuştu. Bu konuda şöyle bir anekdot da anlatılır.
Mürit, kendisi de sigara içen Şeyhine sorar:
-Şeyh hazretleri, sigara içmenin haram olduğunu söyleyenler var. Sizce, sigara içmek hell mi, haram mı?
Şeyh gülümseyerek cevap verir:
-Hell ise içiyoruz, haram ise yakıyoruz!