MÜZİK VE PSİKOLOJİ

Aynı şarkıyı hiç bıkmadan yüzlerce kez dinlemeyi seviyor musunuz? Cevabınız evet ise yalnız değilsiniz.İnsanların bazı şarkılarla duygusal bağlar geliştirdiği için aynı parçayı yüzlerce kez dinlemeyi sevdikleri yapılan çalışmalarla belirtildi.

Aynı şarkıyı hiç bıkmadan yüzlerce kez dinlemeyi seviyor musunuz? Cevabınız evet ise yalnız değilsiniz.  İnsanların bazı şarkılarla duygusal bağlar geliştirdiği için aynı parçayı yüzlerce kez dinlemeyi sevdikleri yapılan çalışmalarla belirtildi.

Müzik Psikolojisi Uzmanı

Elizabeth Hellmuth Margulis

, 'Bildiğimiz bir parçayı dinlediğimizde, beynimiz bilinmeyen ve yeni bilgilerle uğraşmadığı için rahatlıyor ve vücudumuz endorfin salgılıyor. Ayrıca şarkının sözlerini ve müziğini ezberleyen beynimiz bu durumdan daha keyif almamıza vesile oluyor''  Bu durumun 'aşinalık hissine' dayandığını belirtti. Her yıl en çok dinlenen hit parçalara da dikkat ederseniz şarkıların birbirine benzediğini fark edersiniz.  Toplumun kulak alışkanlıklarına daha iyi hitap eden basit melodili ve az sözlü parçalar yılın en çok dinlenen şarkıları haline geliyor.

Yapılan diğer bir araştırmada ise, uzun bir aradan sonra tekrar dinlenen şarkıların mutlu veya hüzünlü hatıraların tekrar gün yüzüne çıkmasını sağladığı sonucuna ulaşılmış.  İnsanlar da hüzünlü de olsa hatırlamayı sevdiği için aynı şarkıyı dinlemekten haz alırlar.

MÜZİK DİNLEMEK İÇİN 5 PSİKOLOJİK SEBEP:

Olumlu Ruh Hali Yaratmak: Dinlenilen müziğin bireyleri

eğlendirmesi, rahatlatması müzik dinlemenin en önemli sebebi olarak görülmektedir.

Dikkati dağıtmak:

Müzik can sıkıntısını geçirmeyi ve rahatlamayı sağlar.

Olumsuz ruh hali ile başa çıkmayı sağlamak:

Çökkün ruh halinde de bireye destek olduğu düşünülmektedir.

Kişiler arası ilişkilere katkısı: Müzik dinlerken diğer insanlarla iletişim kurmanızı sağlar.

Kimliklerimize Etkisi:

Müzik çeşidiyle kendimiz ile ilgili bazı şeyleri ifade edebiliriz. Müzik türleriyle(Rock, klasik, pop) bile kişi hakkında kaba bir tahminde bulunabiliriz. Sonuç olarak, müziğe artık eskisinden daha rahat ulaşabiliyoruz ve hayatı zindan etmemek için müziği sıklıkla kullanıyoruz.'

Bazı şarkılarla kişisel deneyimler yaşandığı için güçlü bağların oluşur.

Bazı şarkılarla duygusal bağlar geliştirdiği için

Tekrar etmek insanı mutlu ediyor.

Bakmadan Geçme