RUH SAĞLIĞININ KORUNMASINDA ÖNEMLİ BİR KAVRAM PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

PSİKOLOG DENİZ ÖZTANIK Psikolojik sağlamlık, son zamanlarda önemle üzerinde durulan bir kavramdır.Psikolojik sağlamlık, çok zor koşullara karşın kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneği anlamına gelmektedi

PSİKOLOG DENİZ ÖZTANIK

Psikolojik sağlamlık, son zamanlarda önemle üzerinde durulan bir kavramdır. Psikolojik sağlamlık, çok zor koşullara karşın kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneği anlamına gelmektedir. Psikolojik sağlamlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, psikolojik sağlamlık düzeyleri yüksek bireylerin, karşılaştıkları yoksulluk, şiddet, hastalık ve daha pek çok stresli yaşam olayıyla, daha başarılı bir biçimde mücadele ettikleri saptanmıştır. Bu bireylerin, aynı zamanda etkili problem çözme yeteneği ve etkili kişiler arası iletişim becerileri gibi olumlu özelliklere sahip oldukları vurgulanmıştır.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞI YÜKSEK OLAN BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ

Belirgin risk faktörlerine rağmen pozitif sonuçlar elde ederler

Kendi kendini toparlama ve iyileştirme gücüne sahiptirler.

Değişen durumlara karşı esneklik gösterebilme ve negatif duygusal tecrübelerden kurtulabilme yeteneğine sahiptirler.

Kendilerini oldukları gibi kabul ederler.

Pozitif duyguları daha çok yaşarlar.

Başlarına gelen olayların geçici olduğunun farkındadırlar.

Duygularının farkında olup onları bastırmazlar

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIĞI GELİŞTİRMEDE KULLANILABİLECEK BECERİLER

Becerilerinizi gözden geçirin: Bugün kendinize özgü saydığınız beceri ve özelliklerinizi nerede ve ne şekilde geliştirdiğinizin farkına varın. Yaşadığınız olayların her biri sizde ne gibi beceriler gelişimini destekledi, size neler öğretti, sıkça değerlendirin. Geçmişinizden, başınıza gelen olaylardan öğrenin. 'Bu bana ne öğretti? Bu olayda hangi kapasitelerim gelişti?' sorusunu kendinize yöneltin.

Deneyimlerinizi zenginleştirin:

Sıradanlıktan uzaklaşın, yaşamınıza farklılıklar katın, kendinize farklı beceriler ekleyebilmek için girişimlerde bulunun.

Maneviyatınızı güçlendirin:

Manevi olarak size kendinizi daha iyi hissettirecek rutinler, aktiviteler belirleyin. Dua, meditasyon, yoga gibi etkinliklere katılın. İhtiyaç sahibi insanlar için manevi sosyal sorumluluk organizasyonlarına destek olun

Mükemmeliyetçi olmayı bırakın:

Kendinizle ilgili iyi olan tüm emek ve çabalarınızı kutlayarak, daha iyi arayışınızın iyilerinizi yok etmesine izin vermeyin.

Bakmadan Geçme