Şal-Şepik Kumaşı Üretiminin Arttırılması Hedefleniyor
Eruh ilçemizde cezaevinden dönüştürülen atölyede dokunan şal şepik kumaşı, kültürel miras taşıyıcısı sanatçıların öncülüğünde geleceğe taşınıyor.Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili yapılan şal şepik kumaşı, Eruh Halk Eğitimi Merk
Eruh ilçemizde cezaevinden dönüştürülen atölyede dokunan şal şepik kumaşı, kültürel miras taşıyıcısı sanatçıların öncülüğünde geleceğe taşınıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili yapılan şal şepik kumaşı, Eruh Halk Eğitimi Merkezi bünyesindeki atölyede üretiliyor. Atölyede görevli usta öğreticiler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen sanatçı tanıtma kartını almaya hak kazandı. Eruh Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Seyfettin Çelik, atölyenin ihtiyaçları karşılayamadığını ve yeni bir yerde hizmet vermek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Proje kapsamında kök boya atölyesi kurulması ve usta sayısının artırılması hedefleniyor. Şal şepik kumaşı, farklı renklerde çeşitli giysiler ve aksesuarlar yapmak için kullanılıyor. Usta öğreticiler, aldıkları sanatçı tanıtma kartıyla mesleklerini gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Atölyede 12 usta tarafından 10 tezgahta üretilen yöremize özel kumaşın, üretiminin artması amacıyla usta ve tezgah sayısının arttırılması gerekmekte.
Şal Şepik üretiminin arttırılması için yeni bir binaya ihtiyaç duyulduğu buna ilişkin GAP Bölge Kalkınma İdaresine proje sunulduğu edinilen bilgilir arasında. Proje kapsamında büyük bir kök boya atölyesi kurulması ve usta sayısını 60'a çıkarması hedefleniyor.
Siirt Valiliğinin sosyal medya hesabında da konuya ilişkin açıklama yapıldı. Siirtli Şal Şepik Ustaları, 'Sanatçı Tanıtma Kartı' aldılar. Mezopotamya'da dokunan ilk kumaş olan 'Şal-Şepik', Siirt'in Eruh ilçesinde kültürel miras taşıyıcısı sanatçıların öncülüğünde geleceğe taşınıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen şal şepik kumaşı, Eruh Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde kurulan atölyede 12 usta tarafından 10 tezgahta üretiliyor. Atölyede görevli usta öğreticilerden Leyla Çekin, Nail Gülhacı ve Yusuf Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye'deki geleneksel sanatları ve sanatçıları desteklemek amacıyla somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarına verilen 'sanatçı tanıtma kartı' almaya hak kazandılar. Sanatçı tanıtım kartı alan ustalarımızı tebrik ediyoruz' denildi.