SATRANÇ
Satranç bilindiği üzere bir zeka oyunudur, zeka düzeyini yükseltir ve insanların sorunlar karşısında daha pratik, daha kesin çözümler bulması yönünde bir yetenek kazanmasını sağlar.Dini açıdan da uygun görülen bir oyun.
Satranç bilindiği üzere bir zeka oyunudur, zeka düzeyini yükseltir ve insanların sorunlar karşısında daha pratik, daha kesin çözümler bulması yönünde bir yetenek kazanmasını sağlar. Dini açıdan da uygun görülen bir oyun. Eski dönemlerde medrese öğrenimi görmüş kişiler arasında daha yaygın bir biçimde oynanıyordu.
Nitekim Federasyon Başkanlığının satranç tarihini araştırmak üzere görevlendirdiği komisyon ilimizi bu spor açısından mümbit bir toprak olarak gördüğü için araştırmalarını burada yoğunlaştırdı. Komisyon üyeleri Siirt'te bir çok medrese hocası ile görüşerek bu sporun tarihçesini belirlemeye çalıştılar.
Böyle olmasına rağmen satranç son birkaç yıla kadar ilimizde adeta unutulmuştu. Satranç Federasyonu İl Temsilciliğine Nezir Uyrun'un atanması ile ölü toprağını üzerinden atan ve yavaş-yavaş canlanmaya başlayan bu zeka sporu, Uyrun 'un tayininin Yalova iline çıkması sonucu Serdar Özyeşil' in bu göreve gelmesi ile birlikte adeta şaha kalktı.
Özellikle öğrenciler arasında çok yaygın bir şekilde sevilmeye ve oynanmaya başlandı. Bunda tabii ki Milli Eğitim Bakanlığının Federasyonla yaptığı işbirliğinin de etkisi bulunmaktadır. Nitekim bunu geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılı okullar arası spor müsabakalarında gördük. Futbol, voleybol ve basketbol gibi hem çok sayıda oyuncuyla oynanan hem de çok bilinen birkaç branş dışında çok kısıtlı sayıda sporcu ile gerçekleştirilen bu oyunlarda, satrançta 500'ün üstünde oyuncu yarıştı. Üstelik, bu yıl ilk defa müsabakalar takımlar halinde gerçekleştirildi. Bu Siirt ölçeğindeki bir il için müthiş bir rakam ve bunu hiç kimse küçümseyemez, görmemezlikten gelemez.
Satranç sporunun ilimizde yaygınlaşması ve sevilmesinin yansımaları yalnız bununla da sınırlı değil. Siirtli satranççılar ülke genelinde düzenlenen müsabakalarda da başarılı olmaya başladılar. Yine aynı şekilde Siirtli hakemlerin ulusal düzeyde satranç müsabakalarında görev aldıklarını görüyoruz. Bu çalışmaların sürdürülmesi halinde satranç sporunun ilimizde çok daha yaygın bir şekilde oynandığını göreceğiz ve bu da daha büyük başarıları beraberinde getirecektir.
Bu başarının elde edilmesinde büyük emeği geçen Nezir Uyrun ile Serdar Özyeşil ve bunlara destek olan Federasyon Başkanı Gülkız Tülay ve Genel Sekreteri hemşerimiz Mehmet Sedat Fırat'ı kutluyorum.