SELÇUKLU ESERİ 700 YILLIK TELAN CAMİİ 

İl merkezinde bulunan Ulu Camiinin yanı sıra, Kurtalan ilçemize bağlı Telan Köyü Camiinin de Selçuklu eseri olduğu belirtiliyor.Amerika Birleşik Devletlerinde İnsani İlimler Üniversitesinde tasavvuf alanında öğretim üyesi olarak görev yapan Prof.

İl merkezinde bulunan Ulu Camiinin yanı sıra, Kurtalan ilçemize bağlı Telan Köyü Camiinin de Selçuklu eseri olduğu belirtiliyor. Amerika Birleşik Devletlerinde İnsani İlimler Üniversitesinde tasavvuf alanında öğretim üyesi olarak görev yapan Prof.Dr.Fadıl Geylani, koruma altına alınmış olan bu caminin Osmanlı eseri değil de Selçuklu eseri olduğunu düşündüklerini söyledi.

Caminin Diyarbakır Kültür ve Sanat Kurulu tarafından 300 yıllık geçmişe sahip Osmanlı imparatorluğu dönemine ait bir eser olarak kayıt altına alındığını belirten Prof.Dr.Geylani; 'Biz bu görüşe katılmıyoruz. Dedelerimizin gelip bu köye yerleştikleri dönemlerde yapılmış bir cami. Bu da bize en azından 700 yıllık olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra, caminin içindeki sütunların çok kalın olması da bize bu caminin Selçuklu eseri olduğunu gösteriyor. Osmanlı mimarisinde sütunlar daha ince ve daha zariftir' dedi. Cami tarih meraklısı çok sayıda kişi tarafından geziliyor.

Haber:Yusuf Salih ARITÜRK

Bakmadan Geçme