Siirt Eruh'ta Başlayan Silahlı Süreç Süleymaniye'de Sona Eriyor

1984 yılında terör örgütü PKK tarafından Siirt'in Eruh ilçesinde gerçekleştirilen ilk silahlı saldırıyla başlayan çatışma süreci, 41 yıl sonra Irak'ın Süleymaniye kentinde düzenlenen törenle sona erdi. Aralarında bazı üst düzey örgüt yöneticilerinin de yer aldığı bir grup PKK'lı, Süleymaniye yakınlarındaki Casene Mağarası'nda düzenlenen etkinlikte silahlarını bıraktı.

1984 yılında Mahsum Korkmaz komutasındaki ilk grup, 15 Ağustos akşamı Eruh'taki Jandarma Karakolu'na saldırmış, aynı gece Hakkri'nin Şemdinli ilçesi de eş zamanlı hedef alınmıştı.

Son günlerde gelişen çözüm süreci kapsamında, terör örgütü PKK'nın silah bırakmaya başladığı yönünde somut adımlar atılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla hız kazanan 'Terörsüz Türkiye' süreci, örgüt içinde ciddi bir kırılma yaratmış durumda. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna açıklanan videolu mesajında örgüte 'silahları bırakma ve siyaseti esas alma' çağrısı yapmasının ardından, ilk grup resmen silahsızlandı.

Silah bırakma sürecinin sembolik başlangıcı, Irak'ın Süleymaniye kentinin 50 kilometre batısında, Surdaş nahiyesi yakınlarındaki Casene Mağarası'nda düzenlendi. Törene DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları'nın yanı sıra Meral Danış Beştaş, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Ömer Faruk Gergerlioğlu katıldı. Aralarında gazeteciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve uluslararası gözlemcilerin de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik bir heyet, süreci yerinde takip etti. Ancak güvenlik gerekçesiyle gazetecilerin etkinlik alanına teknik ekipmanla girişine izin verilmedi.

DEM Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, silah bırakma sürecinin birkaç ay içinde tamamlanması bekleniyor. Öte yandan, parti içinde yeniden yapılanma süreci de başlatılmış durumda. Parti kaynakları, isminin ve logosunun değişmesiyle birlikte daha geniş bir toplumsal tabana hitap eden bir yapıya geçileceğini ifade ediyor.

Örgütün, silahlı mücadele sürecinin başladığı Siirt'in Eruh ilçesi ile sona erdiği Süleymaniye arasındaki bu tarihsel bağ, Türkiye için önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Güvenlik ve siyasi otoriteler, bundan sonraki sürecin demokratikleşme ve toplumsal barış temelinde ilerlemesi gerektiğini vurguluyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme