Siirt Milletvekili Sarıtaş, Taşımalı Seçmenleri İçişleri Bakanına Sordu

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim.Sabahat ERDOĞAN SA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın

İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA

tarafından Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim.

Sabahat ERDOĞAN SARITAŞ/

Siirt

Milletvekili

31 Mart yerel seçimlerine giderken vekili olduğum Siirt'te seçimlere şaibe düşürecek birçok usülsüzlükle karşı karşıyız. Yaptığımız incelemeler sonucu bir önceki seçimde Siirt ili ve ilçelerinde kaydı olmayan binlerce seçmenin kaydının buralarda olduğu tespit edilmiştir. Siirt merkezde aralarında Özel Harekt Siirt Şube Müdürlüğü'nün de olduğu 4 adrese 6 bin 643 seçmen kaydedilmiş. Kurtalan'da sadece bir misafirhaneye bin 3 seçmen kaydedilmiş. Eruh'ta önceki seçimde kimsenin bulunmadığı Fatih Mahallesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı No: 5'e 197 seçmen kaydedilmiş. Araştırmalarımız sonucu böyle bir adresin hiç olmadığı ortaya çıktı. Yine depolarda, inşaatlarda, metruk binalarda her yerde seçmen kaydı yapıldığı anlaşılmıştır. Bu tabloya rağmen ilgili kurumlara yaptığımız itirazlar kısa sürede reddedildi.  Mevzubahis adreslerin var olup olmadığı, var ise bu kadar seçmenin ikametine elverişli olup olmadığını araştırmak, seçmen iradesinin sandığa doğru yansıması için gerekli önlemleri almak ilçe seçim kurulu başkanlığının görevi, bakanlığınızın da sorumluluğundadır.

Bu bağlamda;

Siirt'te söz konusu adreslerde son 8 ay içerisinde seçmen sayısının artışının sebebi nedir?

Aynı hane içerisinde birbirinden farklı soy isimlere sahip ve çok sayıda kişinin ikamet etmesinin hukuki bir gerekçesi var mıdır?

14 Mayıs 2023 tarihinden sonra diğer illerden veya ilçelerden Siirt'e ne kadar seçmen kaydırılmıştır?

Seçmen listelerinin askıya çıkarılmasıyla açığa çıkan bu sorunun çözülmesine yönelik bir çalışmanız olmuş mudur?

Bakanlığınız usulsüzlük iddiası bulunan seçmen listelerinden haberdar mıdır? Bu konuda il-ilçe müdürlüklerinde gerekli soruşturma başlatılacak mıdır?

İl Emniyet Müdürlüğü'nün, 'emniyet tedbirleri' ve 'operasyon faaliyetleri' kapsamında görevlendirilen personeller olduğunu ileri sürdüğü ve tamamı erkek 6 bin 643 seçmenin Siirt Merkez'de tek bir adreste ikamet edeceği fiziksel bir mekan yokken, Özel Hareket Şube Müdürlüğü'nün yerleşim yeri olarak kabulü mümkün müdür?

Eruh'ta önceki seçimde kimsenin bulunmadığı Fatih Mahallesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı No: 5'teki 197 seçmen kimdir?

Bakmadan Geçme