Siyaset ve Diyanet!

Son günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı oldukça tartışılan bir kurum haline geldi.Diyanet İşleri Başkanlığının, siyasi bir organa dönüştüğü iddiaları oldukça yaygın.

Son günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı oldukça tartışılan bir kurum haline geldi. Diyanet İşleri Başkanlığının, siyasi bir organa dönüştüğü iddiaları oldukça yaygın. Cuma hutbelerinde verilen mesajların hükümetin politikası doğrultusunda hazırlandığı söylemleri giderek yaygınlaşıyor. İsrafın HARAM olarak kabul edildiği dinimizin temsilcisi konumundaki Diyanet İşleri Başkanlığına, LÜKS makam araçlarının alınması, Diyanet İşleri Başkanlığı Bütçesinin birkaç bakanlığın bütçesinden bile yüksek olması bardağı taşıran damlalar hükmünde. Artık, Diyanet İşleri Başkanlığının lğvedilmesi gerektiğini öne sürenler bile olmakta.

Diyanet İşleri Başkanlığının lğvedilmesini isteyenlerin gerekçeleri arasında, teşkiltın tarafsız olmadığı, Suni ve Hanefi Mezhebi görüşünde olanlara itibar ettiği, diğer görüşleri ve mezhepleri yok hükmünde gördüğü iddiaları var.

Diyanet İşleri Başkanlığı, gerçekte likliğin sigortası olarak kurulmuş ve düşünülmüştür. Türkiye'de çok ırklar ve diller olduğu gibi, çok dinler ve mezhepler de vardır. Elbette, bu dinlerin ve mezheplerin de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından korunup gözetlenmesi lzımdır. Ancak, Diyanet İşleri Başkanlığı sadece İslm'ı ve İslm dininde de Sunniliği öne çıkarmaktadır. Bu elbette yanlış bir uygulamadır. Lik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı varsa, bütün dinlere ve mezheplere eşit mesafede olmalı, hatta bünyesinde diğer dinleri ve mezhepleri temsil eden masalar kurmalıdır.

Sadece İslm dinini ve İslm dininde Hanefi mezhebini ön plna çıkaran bir Diyanet İşleri Başkanlığı elbette tasvip edilemez. Diyanet teşkiltı, aslında lik bir sistemin içinde olmaması gereken bir kuruluştur. İslm dini çok mezhepli bir dindir. Önce Sunniler ve Şiiler olarak iki büyük gruba ayrılır. Suniler dört temel mezhep üzerindedir. Hanefiler, Şafiiler, Hambeliler ve Malikiler.

Alevilerin kesin mezhep sayısı belli değildir. Bilinen en yaygın alevi mezhepleri Caferiler ve Kızılbaşlardır. Caferilerin, görüşlerinin ehlisünnet ve cemaate yakın olduğu belirtilmekte.

Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilirse, dinle ilgili bilgileri kimden alacağız. İşte o zaman medreseler, cem evleri, kiliseler, havralar devreye girecek demektir.

Evet, bizce de Diyanet İşleri Başkanlığı ya lğvedilmeli, ya da tüm dinleri ve mezhepleri kapsayacak bir kıvama sokulmalı. Ki, bunun da imknı yok!

Bakmadan Geçme