SİYASETTE, YENİ YÜZLER LÂZIM!
AKP'nin bağrından iki siyasi parti doğdu.Ahmet Davutoğlu'nun (GELECEK PARTİSİ) ve Ali Babacan'ın (DEVA)SI! Partiler yeni ama kurucular ve yönetimde yer alanlar genelde eski! GELECEK PARTİSİNİN Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu yıllardan beri tanınan bir sima.
AKP'nin bağrından iki siyasi parti doğdu. Ahmet Davutoğlu'nun
(GELECEK
PARTİSİ)
ve Ali Babacan'ın
(DEVA)SI!
Partiler yeni ama kurucular ve yönetimde yer alanlar genelde eski!
GELECEK PARTİSİNİN
Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu yıllardan beri tanınan bir sima. AKP'de milletvekilliği, Bakanlık, Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık yapmış bir isim. Başbakanlık dönemlerinde Abdullah Gül'e ve Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanlık Başdanışmanı olarak siyasete adım attı. 18 Ocak 2003'te kendisine büyükelçi unvanı verildi.
11 Mayıs
2009
tarihinde, meclis dışından yapılan atamayla
T.C. Dışişleri Bakanı
oldu.
27 Ağustos 2014'te, Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kongresinde Genel Başkan seçildi ve 28 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Başbakanlık görevini alarak 62. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini kurdu.
12 Eylül 2019'da AKP'den istifa ederek, yeni bir siyasi parti kuracağının işaretini veren Davutoğlu, 12 Aralık 2019'da liderliğinde kurulan
(GELECEK PARTİSİ)
için İçişleri bakanlığına müracaatta bulundu ve partisini kurdu. Kurucular kurulundaki isimlerin büyük çoğunluğu tanıdık isimler. Yani eski tas, eski hamam!
DEVA'yı (Demokrasi ve Atılım Partisi)
Ali Babacan da AKP kökenli bir siyasetçi. 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi ve MKYK üyesi oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi 22., 23., 24. ve 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi'nde Ankara milletvekilliği, 58. ve 59. hükûmetlerde ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı yaptı. 60. hükûmette 1 Mayıs 2009'a kadar dışişleri bakanı olarak görev aldı ve Mayıs 2005 – Ocak 2009 arasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği konusunda görüşmelerin yürütüldüğü makam olan başmüzakerecilik görevinde bulundu. 1 Mayıs 2009'da gerçekleştirilen kabine değişikliğinde başbakan yardımcısı olarak atandı. 61. ve 62. hükûmetlerde başbakan yardımcılığı yaptı. 8 Temmuz 2019'da kurucusu olduğu AK Parti'den istifa etti. 11 Mart 2020 Çarşamba günü (Demokrasi ve Atılım Partisi)nin kurucu lideri olarak İçişleri Bakanlığına müracaatta bulundu. Kurucular Kurulunda isimlerin çoğu yine eski AKP'lilerden oluşmakta.
Şimdi, sorulması gereken soru şudur. Yeni kurulan her iki partinin liderleri konumundaki Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan da, uzun yıllar AKP'nin sinesinde hizmet vermişlerdir. AKP'nin, bugün ülkeyi soktuğu durumda her ikisinin de veballeri vardır. Çünkü konumları itibarıyla önemli ve etkili mevkilerde olmuşlardır. Ahmet Davutoğlu Bakanlık, Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı yapmıştır. Ali Babacan da aynı partide üst düzey görevlerde bulunmuş, yıllarca ekonomiyi yöneltmiştir.
Denilebilir ki, AKP'nin tek adamı durumundaki Recep Tayyip Erdoğan'ın politikalarına karşı koyamamış, onun emrinden çıkamamışlardır. Şimdi, kendi inisiyatiflerindeki yeni partilerinde, kendi programlarını tatbik etmek için kolları sıvayacaklar!
Doğrusunu isterseniz, yıllarca denenmiş olanlarla yola çıkmanın, Türkiye'nin durumunu değiştireceği inancında değiliz. Bunun için de diyoruz ki, Türkiye'nin denenmemiş siyasileri denemesinin vakti çoktan gelmiş, geçiyor bile. Sıra denenmemiş siyasilerde…
ANEKDOT
Knî, 1712 doğumlu Tokatlı bir şairdir. Mizahî ve nüktedan kişiliğe sahiptir. Bir ara Trabzon'dan İstanbul'a gelirken devrin tanınmış sadrazamlarından
Hekimoğlu Ali Paşa
'nın yolu Tokat'a düşmüş ve Knî de
'fırsat bu fırsat'
diyerek yazmış olduğu bir kasideyi Paşaya takdim etmiş. Hekimoğlu Ali Paşa şiirden anlayan biri olduğu için bu gencin sahip olduğu yeteneği farketmiş ve onu beraberinde
İstanbul
'a götürmüş.
İstanbul'da çeşitli memuriyetlerde vazife alan Knî, eskilerin tabiriyle
serzd
(kendi hlinde takılan ve pek söz dinlemeye gelmeyen) biri olduğu için
Silistire
'ye gitmiş. Rumeli'de gezdiği birçok bölgede yüksek rütbeli beylerin ktipliğini (bugün için özel kalem diyebiliriz) yapmış,
Ulah
beylerinin ve bazı voyvodaların yanında bulunmuş. Bir ara
Bükreş
'te iken gönlünü Hıristiyan bir güzele kaptıran Knî bu güzel ve genç kıza evlenme teklifi yapmaya karar vermiş, bir fırsatını bularak evlenme teklifinde de bulunmuş.
Kızın da Knî'de gönlü var amma ailesinin isteği doğrultusunda:
-Seninle evlenmeyi kabul ederim ancak, Hıristiyan olursan!
diye cevap vermiş.
Kızın bu teklif karşısında genç şair cevap vermiş:
-
Kırk yıllık Kni, olur mu Yani…
TAŞLAMALAR
ESKİYE RAĞBET OLSA
BİTPAZARI NURLANIR
(DEĞİŞMİŞİZ) DİYORLAR
BU SÖZE KİM İNANIR
KIRK YILLIK (KNÎ) ELBET
(YANİ) OLMAYACAKTIR
KIRK YILLIK (YANİ) OLAN
(KNÎ) Mİ OLACAKTIR
YENİ YÜZLER, ÇEHRELER
GEREKTİR SİYASETE
DENENMEMİŞ OLANLAR
DENENSİNLER BİR HELE
SİYASET ZOR SANAAT
KOTARAMAZ HER KİŞİ
YALAN DOLAN SANILIR
SİYASİLERİN İŞİ