TBMM GENEL KURULU VE KARAR YETER SAYISI!

TRT'nin, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki görüşmeleri canlı olarak yayınlayan bir kanalı vardır.Görüşmelerin tümü olmazsa bile, belli saat diliminde TBMM görüşmeleri naklen ve canlı olarak yayınlanır.

TRT'nin, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki görüşmeleri canlı olarak yayınlayan bir kanalı vardır. Görüşmelerin tümü olmazsa bile, belli saat diliminde TBMM görüşmeleri naklen ve canlı olarak yayınlanır. İşin gerçeğini söylemek gerekirse, TRT'nin hiçbir yayınını benimsememekle birlikte, TBMM'nden yapılan bu naklen yayınları fırsat buldukça izlerim. İzlemeyen okuyucularımın da izlemelerini tavsiye ederim. Gerçekten çok ilginç konuşmaların, tartışmaların yaşandığı meclis genel kurulunda zaman-zaman gerilen atmosfer içinde birbirinin üzerine yürüyen muhterem vekiller, birbirlerine etmedik hakaretlerde bulunmaktadırlar.

Meclisimizde grubu bulunan 4 siyasi parti vardır. Milletvekili sayılarına göre bunlar AKP (316), CHP (131), HDP (54) ve MHP (36) dır.  Henüz grubu oluşmamış olan İYİ Partinin ise 5 milletvekili bulunmaktadır. 1 de  bağımsız milletvekili vardır. Sayı neden 550'nin altında diye sual edilirse, diğerleri de cezaevlerinde mesai yapmaktadır!

Mevcut Anayasaya göre, TBMM'nin toplanabilmesi için en az üye tam sayısının üçte birinin genel kurulda bulunmaları gerekir. Bugün için 550 sandalyeden oluşan TBMM genel kurulunun toplanabilmesi için 184 milletvekilinin genel kurulda bulunmaları gerekir. İşte buna toplantı karar yeter sayısı denilir.

Bir izleyici olarak bakıyorum da, sık-sık meclis genel kurulunda yaşanan bir durum vardır. Genel kurulda karar yeter sayısı olmadığı için oturumlara uzun süreli aralar verilmektedir. Yani, milleti temsil etsinler diye en yüksek düzeyde maaş alan ve nice haklara sahip kılınan 550 milletvekilinin 184'ü dahi genel kurula gitmiyor, görüşmelere katılmıyorlar. Bu sebeple özellikle muhalefet partilerinin (karar yeter sayısı yoktur) şeklindeki itirazları üzerine parmak usulü veya otomatik sistemle sayım yapılmakta, Meclisi yöneten başkan veya başkan vekili de (KARAR SAYISI YOKTUR, BİRLEŞİME YARIM SAAT ARA VERİYORUM) demek zorunda kalmaktadır.

Düşünebiliyor musunuz 550 milletvekilinin üçte birini bile mecliste zor tutabiliyorsunuz. Elbette, sayın milletvekillerinin işleri vardır. Kim bilir, hangi müteahhitlere ihale kotarmak, hangi seçmenlerinin işlerini takip etmek, hangi bürokratlara daha yüksek kadrolar koparmak peşinde o bakanlık senin, bu bakanlık benim, o genel müdürlük senin, bu genel müdürlük benim koşuşturuyorlardır. Aksi takdirde, TBMM'nin o ceylan derisiyle kaplı yumuşacık koltuklarını terk etmeğe kıyarlar mıydı. Ne yapsınlar zavallılar! Müteahhitler, iş takipçileri, yakın çevrelerindeki bürokratlardan rahat yüzü gördükleri yok ki, asli görevleri olan meclisin genel kurul toplantılarına katılsınlar. Suç milletvekillerinin değil, elbette! Onları rahat bırakmayan, özel işleri peşinde koşuşturan seçmenlerindir. Bu bakımdan, saygıdeğer milletvekillerini görevlerini yapmamış olmamak gibi bir isnattan tenzih ediyoruz. Netice itibarıyla, seçmenlerinin işlerini takip etmek için koşuşturmak da, onların görevlerinin bir parçasıdır.

Acizane, okuyucularıma bir tavsiyem var. TRT'nin TBMM'nden naklen yaptığı genel kurul görüşmelerini mümkün mertebe izlesinler. Fırsat bulup da genel kurula katılan milletvekillerinin üstün performanslarına şahit olsunlar. Üye sayısının üçte birini bile zor toplayan Mecliste yaşananlara şahitlik etsinler!

TAŞLAMALAR

DÜN ÇANAKKALE'DEYDİ

BUGÜN İSE AFRİN'DE

MEHMETÇİĞİM DESTANLAR

YAZMAKTADIR BAK YİNE

YEDİ DÜVELE KARŞI

SAVAŞMIŞ MEHMET EL HAK

ÜÇ-BEŞ ÇAPULCUNUN MU

HAKKINDAN GELMEYECEK

YÜZÜÇ YIL ÖNCESİNDE

ÇANAKKALE'DE DESTAN

YAZAN MEHMETÇİK BUGÜN

AFRİN'DE YAZAR İNAN

MEHMEDÇİĞİMİN KANI

KUTSALDAN DA KUTSALDIR

BİL KANI ÜZERİNDEN

HESAP YAPAN DÜŞMANDIR

Bakmadan Geçme