TEKNİKERLER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜNEŞ YASANIN İPTAL EDİLMEMESİ DURUMUNDA 13 BİN GIDA TEKNİKERİ İŞSİZ KALACAK

Siirt Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mansur Güneş, yaklaşık bir yıl önce konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamada, kanun koyucuların bu konuda sessiz kalmaması gerektiğini belirttiklerini, ancak gelinen bu noktada yetkililere bahse konu yas

Siirt Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mansur Güneş, yaklaşık bir yıl önce konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamada, kanun koyucuların bu konuda sessiz kalmaması gerektiğini belirttiklerini, ancak gelinen bu noktada yetkililere bahse konu yasanın iptal edilmemesi durumunda 13 bin gıda teknikerinin çıkan yasa ile işsiz kalacağını söyledi.

Güneş, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, özellikle pandemi sürecinde bizatihi talimat verdiklerini ve kesinlikle kimsenin işten çıkarılmaması gerektiğini belirtmiştir. Ama  daha evvelinden çıkan bu yasa ile ülkemizin işsizlik ordusuna maalesef üzülerek söylemek gerekirse 13 bin arkadaşımız, ailelerini de baz aldığımızda 35 bin insanımızın daha aşsız kalacağını ifade etmek istiyorum. TBMM'nin bu konuda bir an evvel hiçbir iş yapmadan işsizlik ordusuna katılacak arkadaşlarımız için gerekli çalışmayı başlatmalarını istiyoruz.

''06 Aralık 2019 Tarih ve 30970 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan; 'Gıda Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ' (Tebliğ No: 2019/48)'e istinaden 13 bin gıda teknikeri işsiz kalacaktır' dedi. Yıllardır turizm sektöründe hizmet veren gıda teknolojisi (gıda teknikerleri) mezunlarının işsiz bırakıldığını belirten Güneş, '06.12.2019 tarihli 30970 sayılı Resmi Gazete Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair 2019/48 Tebliğ'de Gıda Teknolojisi ön lisans mezunlarının maddi ve manevi hak kayıplarına sebebiyet veriyor olması nedeni ile Ek1 listesindeki maddelerin tekrar değerlendirmeye alınmasını istiyoruz. 29. madde de belirlenen meslek grupları arasında devlet üniversitelerinde okutulmakta olan Gıda Teknolojisi bölümüne yer verilmeyerek özel sektördeki istihdam imkanları elimizden alınmıştır. Bu bölüm dersleri arasında gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi eğitimleri örgün olarak öğrenen Gıda Teknikerlerinin mağduriyetinin giderilmesi 10-15 yıl tecrübesi bulunan bu meslek çalışanlarının yükselmiş olduğu yöneticilik görevinden uzaklaştırılmasının ve işsizlik ile karşı karşıya bırakılmasının engellenmesi için Gıda Teknolojisi (Gıda Teknikerliği) Bölümünün EK 1 listesine eklenmesini gerekmektedir. 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Kapsamında tüm haklarımız ve sorumlu yönetici olma yetkimiz mevcut iken; 5996 sayılı Gıda ve Yem Kanunu yayınlanması ile EK 1 de sadece lisans mezunlarına 25 iş kolunda yetki verilmesi ile ön lisans mezunu gıda teknikerleri olarak mesleki hak kaybına uğradık. 2019/48 nolu Tebliğ (06/12/2019 tarih ve 30970 sayılı R.G) de yayınlanması ile; son olarak çalışmakta olduğu EK.1'in 29. maddesi 'konaklama tesislerinde' de hak kaybına uğrayarak tamamen mesleğimiz silinmiştir. Hali hazırda sektörde çalışan ve mezun vermeye devam eden 2000 yılından 2020 yılına kadar yaklaşık 13.000 gıda teknikerleri işsizlikle karşı karşıya bırakılıyor. Gıda teknolojisi gıda teknikerleri de ek 1 listesine eklenmeli mağduriyetimiz giderilmelidir, aksi takdirde üniversiteli işsizler kervanına ekleneceğiz dedi.

Güneş, Hükümeti ve yasa çıkarıcıları (TBMM) bu kadar üniversite mezununun işsiz bırakılmaması yönünde göreve davet etti.

Bakmadan Geçme