TÜKETİCİ SAYISI ARTIYOR!

Ülkeler için ekonominin güçlenmesine vesile olan faktörlerden biri ihracatlarının, ithalatın üzerinde gerçekleşmesidir ve bu faktör, ülkemizde söz konusu ölçüye ulaşmış değildir.Gerçi son yıllarda ihracatımızda küçümsenmeyecek bir artış olmuştur ama itha

Ülkeler için ekonominin güçlenmesine vesile olan faktörlerden biri; ihracatlarının, ithalatın üzerinde gerçekleşmesidir ve bu faktör, ülkemizde söz konusu ölçüye ulaşmış değildir. Gerçi son yıllarda ihracatımızda küçümsenmeyecek bir artış olmuştur ama ithalatımızdaki artış, ihracat sevincimize gölge düşürmeye devam etmektedir. İhracatımızın artması için daha çok üretmemiz ve üretilene pazar bulmamız gerekir. Üzücüdür ki,  milyonlarca insanımızın beden gücü atıl durumda kaldığından daha çok üretme şansından yoksunuz ve kırsaldan olan göçler, tüketicilerimizin sayısını arttırmaktadır. Bu olumsuzluğun aşılabilmesi için kırsal kesimlerimizin boşalmasını önleyerek çok ciddi ve gerçekçi projelerle köye dönüşleri cazip hale getirmek gerekir. Çünkü, kırsal kesimler ekonomiye kazandırılmadıkça güçlü bir ekonomiyi rayına oturtmak mümkün olmayacağı gibi göçleri önlemek de söz konusu olmayacak ve yeni göçler tüketici sayısını tırmandırmaya devam edecektir.

Kırsal kesimlerden başka yerleşim alanlarına gerçekleşen göçler, göç alan yerleri  hizmetler açısından sıkıntıya sokmakta ve oralarda ekmeklerin küçülmesine, işsizliğin de tırmanmasına yol açmaktadır. Siirt'imizde merkez ilçe nüfusunun bir zamanlar 50 bin olduğunu söyleyen büyüklerim; 'Şimdi nüfusumuz 150 bini aşmış durumda… Büyüme sağlıksız gerçekleşiyorsa da önemli hizmetlere olan ihtiyaçlar artıyor. Bir zamanlar ikamet ettikleri köylerden Yumurta, Yoğurt, Tavuk ve başka ürünleri şehre getirerek satan birçok köylü vatandaşımız, şimdi yerleştikleri il merkezinde bu ürünleri artık kendileri de satın alıyorlar…' demekteler ve bu tespit, tüketici sayısının artmakta olduğunu belgelemektedir.

Göç alan yerlerde ekmeklerin küçüldüğü ise bir başka gerçektir. Göç edenler, çalışacak iş bulmadıkları, ya da uygun iş bulana kadar, başkalarının yaptığı işlere imrenmektedirler ve Siirt'te seyyar satıcı sayısında meydana gelen artış, duyulan bu zorunluluğun sonucudur. Mevsimlik işlerden edinmeye çalışanların sayısında da bir artış var ve söz konusu artış ücretin düşmesine yol açmakta, yani ekmekleri küçültmektedir. Bu nedenle kırsaldan olan göçleri önleme yanı sıra, göç etmiş olanların dönüşünü sağlayacak ciddi projeler üretilerek bir an önce hayata geçirilmelidir. Beklentinin gerçekleştirilememesi durumunda, ülke ekonomisini rayına oturtmak mümkün olmayacak ve istihdam konusundaki sıkıntı, tehlikeli boyutlara ulaşacaktır.

AA

Bakmadan Geçme