Türkiye'de 6 Ayda 18 Binin Üzerinde Deprem Kaydedildi: Saatte 4 Sarsıntı Yaşandı

Türkiye, 2025 yılının ilk yarısında yüksek bir deprem aktivitesine sahne oldu.

Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen'in verdiği bilgilere göre, yılın ilk 6 ayında toplam 18 bin 191 deprem gerçekleşti. Bu sayı, ortalama olarak saatte 4, günde yaklaşık 100 deprem demek.

Depremlerin Çoğu Muğla ve İstanbul Çevresinde

Doç. Dr. Özmen, Türkiye'nin denizlerle çevrili alanlarıyla birlikte yaklaşık 1000 aktif fay hattına sahip olduğunu belirtti. İlk yarıdaki deprem sayısının yıllık ortalamaya yaklaştığını ve artışın özellikle Ocak ve Şubat'ta Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınası ile 23 Nisan'daki İstanbul depremi kaynaklı olduğunu açıkladı.

İller bazında en çok deprem Muğla'da meydana gelirken, onu Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul takip etti.

Büyük Depremler ve Hasar

Büyüklük açısından incelendiğinde, 4 ile 4.9 arasında 206, 5 ile 5.9 arasında 18 ve 6'dan büyük 3 deprem yaşandı. Bu sarsıntılar sonucunda 2 kişi hayatını kaybetti, 452 kişi ise yaralandı. Öne çıkan sarsıntılar İstanbul, Kulu-Konya ve Marmaris-Bozburun açıklarında oldu.

Marmara Bölgesi'nde İki Fay Hattı Riskli

Son günlerde Marmara Denizi çevresinde özellikle Gemlik ve Silivri açıklarında 3.8-4.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Özmen, İstanbul için sadece Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunun değil, güney kolunun da risk oluşturduğunu vurguladı.

İç Anadolu da Deprem Tehlikesi Altında

Genel kanının aksine, İç Anadolu'da da levha içi fayların aktif olduğunu belirten Özmen, Kulu ve Ankara gibi bölgelerde depremlerin zaman zaman görüldüğünü hatırlattı.

Marmara Depremi Alarmı

Özmen, Marmara Denizi'nde olası 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin, geçtiğimiz yıllarda Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden çok daha yıkıcı olabileceğine dikkat çekerek, önlemlerin hızla artırılması gerektiğini söyledi.

Bakmadan Geçme