Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan'dan Dereotu'nun Faydaları, Zararları ve Ne Kadar Tüketmeliyiz?
100 gram dereotu 43 kalori, 61 mg sodyum, 738 mg potasyum, 85 mg C vitamini, 208 mg kalsiyum, 6.6 mg demir, 55 mg magnezyum içermektedir.
100 gram dereotu 43 kalori, 61 mg sodyum, 738 mg potasyum, 85 mg C vitamini, 208 mg kalsiyum, 6.6 mg demir, 55 mg magnezyum içermektedir.
Dereotunun içeriğinde az miktarda bakır ve çinko da bulunmaktadır. Peki dereotunun faydaları nelerdir?
Dereotu'nun Faydaları
-
Felç ve kalp hastalığı riskini azaltmayı sağlayan flavanoidler açısından zengin bir besindir.
-
Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
-
Antioksidanlar açısından zengin olması sebebiyle kansere karşı koruyucu etki göstermektedir.
-
Aromatik olması sebebiyle işlenmiş ürünler yerine kullanılabilecek bir alternatiftir.
-
Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
-
Dereotu tiroidlerin normal işlevlerinde çalışmasına yardımcı olabilmektedir. Fakat devam eden bir tiroid tedavisi görülüyorsa tüketmeden önce doktora danışılmalıdır.
Dereotu'nun Zararları
-
Tansiyon düşürücü etkiye sahip olması sebebiyle hipotansiyonu olan kişilerin fazla miktarlarda tüketmesi önerilmemektedir.
-
Dereotuna karşı alerjik reaksiyonu bulunan kişilerin tüketmesi kesinlikle önerilmemektedir. Bu durum nadir olarak gelişse de göz ardı edilmemelidir.
-
Safra kesesi sorunlarınız varsa dereotu taşların hareket etmesini sağlayacağı için kanallarda tıkama meydana getirebileceği için tüketimi zararlı olacaktır.