VİZE SERBESTLİĞİNİ VERECEKLER Mİ?

60 yıldan beri kapısını aşındırdığımız AB ile yaşanmakta olan gerginliğin aşılması için yeni bir dönemin start alacağından söz edilirken, ülkemizin tam üyeliği konusunda çifte standart uygulayan birlik yetkililerinin nasıl bir tutum sergileyecekleri nokta

60 yıldan beri kapısını aşındırdığımız AB ile yaşanmakta olan gerginliğin aşılması için yeni bir dönemin start alacağından söz edilirken, ülkemizin tam üyeliği konusunda çifte standart uygulayan birlik yetkililerinin nasıl bir tutum sergileyecekleri noktasında tahmin yapmanın mümkün olmadığı görüşlerinin paylaşıldığını gözlemliyorum. Daimi üyeliğimiz için tarih vermeyen AB yetkililerinin, dile getirdikleri bazı sözlerinin arkasında durmadıkları için de tepkili olan halkımız; 'AB kapısını bizim çalıyor olmamız düşündüren bir talihsizliktir...' diyorlar.

Bilindiği gibi uzun zaman önce Schengen vize sistemi içinde vatandaşlarımıza serbest dolaşım hakkı verilecekti ve bu söz, işi yokuşa süren bazı gerekçelerle yerine getirilmemişti. Medyada yer alan habere göre Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın; 'Vize Serbestisi Anlaşmasının' gerçekleşmesi için öngörülen 72 kriterin tamamlanarak Dışişleri Bakanlığımız tarafından AB makamlarına iletildiğini belirtirken, 'Çok daha önceden elde edilmesi gereken müktesep bir haktı… 2018 yılı içinde hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi Türkiye- AB ilişkilerine şüphesiz yeni bir ivme kazandıracaktır...' dediği, AB Bakanı Başmüzakereci  Ömer Çelik'in de aynı şekilde 72 kriterin tamamlanarak AB yetkililerine ulaştırdığını medyadan izleyen vatandaşlarımız, AB konusunda değişik değerlendirmeler yapıyorlar. Bu değerlendirmelerden biri; altı ay sonra koalisyon hükümetini kuran Almanya'nın üzerinde uzlaştığı belirtilen 177 sayfalık taslak metninin Türkiye ile ilişkiler bölümündeki; 'AB'ye katılım süreci için gerekli koşullar sağlanana kadar Türkiye'ye vize serbestisi verilmeyecek… Türkiye'de demokrasi ve hukuk devleti konusunda uzun süredir yaşanan kötüleşme nedeniyle AB üyeliği için açılan hiçbir fasıl kapatılmayacak, yeni fasıl açılmayacak…' şeklinde  aynı haberlerde yapılan vurguya yönelikti.

AB Komisyonuna sunulan 'Vize Çalışma Planının' onay sürecinin başlatılması durumunda konu Avrupa Parlamentosu ve 28 AB ülkesinin temsil edildiği AB Konseyi'ne gönderilerek karara bağlanacak. Öngörülen 72 kriterin tamamlanarak AB makamlarına gönderildiği yetkililerimizce açıklandığına göre sonucu, kamuoyumuzun merak konusu olacaktır. Olumlu sonuç alınması için AB'nin güçlü üyesi Almanya'nın katı görüşünü değiştirmesi gerekir diye görüş belirtmek, yanlış olmaz sanırım.

AA

Bakmadan Geçme