- Haberler
- ARAÇ BOLLUĞU
ARAÇ BOLLUĞU
Petrol ürünleri alanındaki ihtiyacının yaklaşık %95'ini başka ülkelerden ithal eden ülkemizde araç sayısı oldukça yüksek ve Türkiye İstatistik Kurumunun 2018 yılındaki Eylül ayı verilerine göre kayıtlı araç sayısı 22 milyon 798 bin 22 bine ulaşmış bulunuy
Petrol ürünleri alanındaki ihtiyacının yaklaşık %95’ini başka ülkelerden ithal eden ülkemizde araç sayısı oldukça yüksek ve Türkiye İstatistik Kurumunun 2018 yılındaki Eylül ayı verilerine göre kayıtlı araç sayısı 22 milyon 798 bin 22 bine ulaşmış bulunuyor. Kayıtsız araçlarla birlikte araç sayısının 23 milyonu aşmış olması ihtimali kuvvetle muhtemeldir ve görüldüğü gibi araç sayısı nüfusumuzun 4’te birinden daha fazlasına tekabül etmektedir. Bu bollukta başı çeken araç cinsi otomobillerdir ve araç sayısının böylesine yüksek olması nedeni ise demiryollarımızın en ücra yörelere uzatılmamış olmasıdır.
Kalkınmış olan ülkelerde vatandaşların %90’ı demiryollarında seyahat ederken, bizlerde bu durumun tam tersi yaşanmakta ve vatandaşlarımızın %95’i demiryolu dışındaki diğer kara araçlarıyla seyahat etmek mecburiyetinde kalmaktadır. Son zamanlarda bazı yörelerimiz hızlı trenlere kavuşturulurken, demir ağların yeterince yaygınlaştırılması için gereken gayret seferber edilmemektedir. Gerçi, araç artışlarında geçen yıllara göre bir azalma meydana gelmiştir ama, sayıları yine de günbegün artmaktadır.
Bazı yörelerimizde hızlı trenlerin devreye sokulması memnuniyet verici olmakla birlikte, demiryolunun en ücra köşelere ulaştırılmaması üzücüdür ve önemli konunun halen önemsenmediğini söylemenin, Siirt’lilerin en doğal hakkı olduğunu bir kere daha vurgulamak isterim. 60 yılı aşkın zamandır Kurtalan ilçemize getirilen demiryolunun Siirt il merkezine ve buradan da uygun görülecek yörelere uzatılmamış olması, demiryollarına verildiği belirtilen öneme gölge düşürüyor. Hemşerilerim, bu görüşleri doğrultusunda bazı yörelerde hızlı trenlerin devreye sokulmasını, demiryollarına önem verildiğinin bir göstergesi olarak görmemektedir.
Toplu taşımacılığın önemsenmemesi yüzünden ülkemiz, trafik kazalarında başı çeken ülkeler arasında bulunuyor ve yapılan bölünmüş yollara rağmen çok sayıda yurttaşımız, meydana gelen elim kazalarda yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Kazaların en önemli nedeni trafik kurallarına uymamak olduğuna göre, bir karayolunda 100 araç yerine 1000 araç seyretmesi durumunun muhasebesi yapılırsa, önemli konudaki talihsizlik daha iyi anlaşılacaktır sanırım. Bunun içindir ki karayollarımızın, sayıları artan araçları karşılama kapasitesinden uzak kaldığı dikkate alınarak demiryolunu yaygınlaştırmaya önem verilmesinin gerektiğine dikkat çekiyorum.
Bakmadan Geçme





