- Haberler
- Teknoloji
- Bakan Kacır: Yapay Zeka Devrimine Liderlik Edeceğiz, Yerli Modelleri Destekleyeceğiz
Bakan Kacır: Yapay Zeka Devrimine Liderlik Edeceğiz, Yerli Modelleri Destekleyeceğiz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yapay zeka alanında küresel liderlerden biri olmasını hedeflediklerini vurgulayarak, yerli ve özgün yapay zeka modellerinin geliştirilmesini sağlayacak girişimleri somut adımlarla desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Haliç Yerleşkesi’nde düzenlenen TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreninde konuşan Kacır, insanlığın tarihin en büyük dönüşümlerinden birine tanıklık ettiğini belirtti. Yapay zeka teknolojilerinin bu dijital devrimin merkezinde yer aldığını vurgulayan Bakan, veri işleme gücündeki artış ve gelişmiş algoritmalar sayesinde yapay zekanın akıllı üretimden eğitime, tarımdan iklimle mücadeleye kadar birçok alanda yenilikçilik ve verimliliği artırdığını ifade etti.
"Yapay zeka küresel ekonomiye yıllık 4,4 trilyon dolar katkı sağlayabilir"
Kacır, yapılan analizlerin yapay zekanın küresel ekonomiye yılda 4,4 trilyon dolarlık ek katkı sunabileceğine işaret ettiğini belirterek, teknolojinin aynı zamanda karmaşık etik sorunları ve küresel dengesizlikleri de beraberinde getirdiğini dile getirdi. Yapay zeka altyapısının büyük ölçüde ticari firmaların elinde şekillendiğini hatırlatan Kacır, bu durumun veri hâkimiyeti ve insan kaynağı açısından ülkeler arasında ciddi farklar doğurabileceğini söyledi.
"Yapay Zeka Enstitüsü’nü kurduk, insan kaynağını güçlendiriyoruz"
Yapay zekanın farklı alanlarda yeni uzmanlıkları zorunlu kıldığını belirten Bakan Kacır, Türkiye’nin bu dönüşüm sürecinin gerisinde kalamayacağını vurguladı. Türkiye'nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile küresel dönüşüme aktif katkı sağlamayı hedeflediğini belirten Kacır, bu kapsamda kamu, özel sektör ve üniversiteleri aynı hedefler doğrultusunda hizaladıklarını anlattı.
TÜBİTAK bünyesinde kurulan Yapay Zeka Enstitüsü ile bu alandaki çalışmaları koordine ettiklerini ifade eden Kacır, gençlerin yetiştirilmesi amacıyla TEKNOFEST, Deneyap Teknoloji Atölyeleri ve Sektör Kampüste gibi programları hayata geçirdiklerini kaydetti. Yakında süper bilgisayar altyapısını yeni nesil grafik işlemcilerle güçlendirerek işlem kapasitesini üç katına çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
"KOBİ’lerin ve araştırma merkezlerinin projelerini destekliyoruz"
Kacır, yapay zeka alanındaki projelerin ticarileştirilmesini önemsediklerini belirterek, TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrıları ile bu alanda çalışan KOBİ’leri, araştırma merkezlerini ve teknoloji geliştiricilerini desteklediklerini söyledi. Avrupa Yüksek Başarımlı Hesaplama Konsorsiyumu (EuroHPC) kapsamında, MareNostrum 5 süper bilgisayarını Türk araştırmacıların kullanımına sunduklarını belirtti.
Üçüncü çağrıda beş tematik alanda 12 projeye destek verildiğini açıklayan Kacır, bu projelerde altısı KOBİ olmak üzere 12 müşteri kuruluşun yer aldığını; projelerin 12 teknoloji geliştirici firma, 11 üniversite ve Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Enstitüsü tarafından yürütüleceğini ifade etti. TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ise bu projelerden elde edilen bilgileri anonimleştirerek ekosisteme kazandıracak ve teknik danışmanlık desteği sunacak.
"Türkçe verilerle güçlendirilmiş yerli büyük dil modeli geliyor"
2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi doğrultusunda Türkiye’nin ilk temel yerli büyük dil modelinin de yakında kullanıma sunulacağını belirten Kacır, TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün bu amaçla 2 trilyon token veri derlediğini ve 300 milyar tokeni titizlikle temizleyerek farklı mimarilerde eğittiğini söyledi. Bu modellerin yalnızca metin değil; görüntü, ses gibi çoklu veri türlerini birlikte işleyebilen çok modlu yapay zeka sistemlerine dönüştürülmesi için çalışmalar sürdüğünü kaydetti.
"Yerli yapay zeka girişimlerine somut destek sürecek"
Yapay zekanın üretim süreçlerine entegrasyonunu artırmak için yeni dönüşüm programları başlatacaklarını belirten Kacır, "Yerli ve özgün yapay zeka modellerinin doğmasını sağlayacak girişimleri somut adımlarla desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getirmek için kararlılıkla çalışıyoruz." dedi.
Son olarak, destek almaya hak kazanan tüm proje paydaşlarını kutlayan Bakan Kacır, yapay zeka sistemlerini iş süreçlerine entegre etmek isteyen girişimleri, 15 Mayıs’ta başlatılan dördüncü çağrıya başvurmaya davet etti.
Bakmadan Geçme





