- Haberler
- Genel
- Bakan Tunç: 'Kadın Güçlüyse, Adalet de Güçlüdür' – Adalete Erişimde Kadın Odaklı Reformlar Hız Kesmeden Sürüyor
Bakan Tunç: 'Kadın Güçlüyse, Adalet de Güçlüdür' – Adalete Erişimde Kadın Odaklı Reformlar Hız Kesmeden Sürüyor
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı'nda yaptığı açıklamalarda, kadının güçlenmesinin sadece bireysel bir kazanım değil, aynı zamanda toplumsal adaletin teminatı olduğunu belirtti.
Tunç, "Bir ülkede kadın ne kadar güçlüyse, adalet de o kadar güçlüdür. Kadının hak ettiği değeri görmediği bir toplumda, toplumsal huzur ve kalkınma sürdürülemez," dedi.
Toplantıda konuşan Tunç, kadının toplumdaki yerinin, o toplumun medeniyet seviyesinin en önemli göstergesi olduğunu vurguladı. Kadının sevgi, fedakârlık ve hoşgörüyle hayatın her alanında temel taşı olduğunu belirten Tunç, bakanlık olarak kadınların adalet sistemine erişimini kolaylaştırmak ve şiddete karşı etkin önlem almak amacıyla kapsamlı reformları hayata geçirdiklerini söyledi.
Yargıda Kadın Temsili Rekor Seviyede
2002’de 1.847 olan kadın hakim ve savcı sayısının bugün yüzde 433’lük artışla 9.848’e çıktığını belirten Tunç, yargı teşkilatındaki kadın oranının yüzde 40’a ulaştığını açıkladı. Ayrıca, 3.620 hakim ve savcı adayı ile yardımcısından 1.755’inin kadın olduğunu söyledi. Adalet personeli içinde ise 95.104 kişinin 45.750’si kadınlardan oluşuyor.
Yasal Reformlarla Kadın Hakları Güvence Altında
Son 23 yılda kadın haklarının korunmasına yönelik birçok yasal düzenleme yapıldığını hatırlatan Tunç, Anayasa, Türk Medeni Kanunu, İş Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”da reform niteliğinde değişiklikler gerçekleştirildiğini belirtti. Anayasa'da kadın-erkek eşitliğinin yanı sıra pozitif ayrımcılık ilkesinin yer aldığını da hatırlattı.
Şiddetle Mücadelede Yeni Mekanizmalar
“Kadına yönelik şiddet bizim kırmızı çizgimiz,” diyen Tunç, kadınların korunması için Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Kadın Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın kurulduğunu aktardı. 81 ilde 242 adliyede kurulan Özel Soruşturma Büroları ile kadına yönelik suçların etkin şekilde soruşturulduğunu ifade etti.
Dördüncü Yargı Paketi kapsamında eşe karşı işlenen ağır suçların cezalarının artırıldığını, bu düzenlemelerin boşanılan eşleri de kapsayacak şekilde genişletildiğini söyledi. Tunç ayrıca, ısrarlı takip eyleminin artık Türk Ceza Kanunu’nda müstakil bir suç olarak yer aldığını hatırlattı.
Adli Görüşme Odaları ve Psikososyal Destek
Kadın ve çocukların adli süreçlerde faillerle yüz yüze gelmemesi amacıyla 81 ilde 174 Adli Görüşme Odası kurulduğunu belirten Tunç, bugüne kadar 147 binin üzerinde görüşme gerçekleştirildiğini açıkladı. Adli süreçte psikososyal destek sağlamak için kurulan 177 Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri müdürlüğü aracılığıyla 2019'dan bu yana 1 milyon 764 bin kişiye destek sağlandığını söyledi.
Aile Mahkemelerinde Yeni Dönem
Aile hukukunun daha uzmanlık isteyen bir alan olduğuna dikkat çeken Tunç, boşanma ve maddi konuların ayrı ihtisas alanları haline gelmesi yönünde yeni bir çalışmanın sinyalini verdi. Hâlihazırda 528 Aile Mahkemesinin faaliyet gösterdiğini aktardı.
Toplantının sonunda Bakan Tunç, kadınların hayatın her alanında güçlenmesini, adaletin toplumsal düzeyde kökleşmesini ve eşitliğin kurumsallaşmasını sağlamayı hedefleyen sürecin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı
Bakmadan Geçme





