BİR AĞAÇLANDIRMA SEFERBERLİĞİ GEREKİYOR

Her zaman vurgularım, sorunları çözme işini yalnız kamu kurumlarına bırakmak yeterli değildir.Trafikten imara, imardan hava kirliliğine kadar bu her sorunda böyledir.

Her zaman vurgularım, sorunları çözme işini yalnız kamu kurumlarına bırakmak yeterli değildir. Trafikten imara, imardan hava kirliliğine kadar bu her sorunda böyledir. Kamu erki, belirli kuralları koyacak ve gereken çalışmaları  yapacak, bizlerde benimseyeceğiz. Vatandaşların benimsemediği hiçbir şey tam anlamıyla başarılı olamaz.

Ağaçlandırma sorununda durum  böyledir. Siirt, son 150-200 yılda adeta saçları dökülen ve kel kalan bir insanın kafasına benzemeye başladı. Ağaçları gözümüzü kırpmadan kese-kese arazilerimizi çıplak bıraktık. Çoğu yerde gözlerimiz artık yeşile hasret kalmaya başladı. Son 30 yıla bakalım Yeni Bahçelievler ve Kooperatif Mahallelerinde kesilen ağaç sayısı on binleri buluyor.Daha eskilere ve daha ötelere gitmeye gerek yok.

O nedenle bu kadar önemli bir konuyu belediyelere veya orman işletme müdürlüklerine bırakmak yeterli değildir. Elbette bunlar işin lokomotif kısmını üstlenecekler.Gerekli ağaçlanırda çalışmalarını yapacaklar. Hatta yasalar çerçevesinde vatandaşlara da ağaç dikme konusunda yaptırımlar ortaya koyacaklardır. Örneğin ruhsat verilen her bina için metre kare başına bir ağaç dikme yönünde bir akar alınabilir. Ya da evlenen her çiftin iki ağaç dikmesi yönünde bir karara varılabilir.  Hatta doğan her çocuk içinde bir fidan dikme zorunluluğu getirilebilir.

Ancak bunlardan da öte bu alanda başarılı  olmak istiyorsak, bizim yani vatandaşların bu işi benimsemesi gerekiyor. Bizler bu işi benimsediğimiz takdirde başarı da gelecektir. Vatandaşın bu işi sahiplendiğini gören yetkililerde bu işe daha sıkı bir şekilde sarılacaklardır. Bu nedenle diyorum ki topyekun bu toplumda yaşayan her bireyin işin içinde olduğu bir ağaçlandırma seferberliği başlatılmalıdır. Yeşil ve sağlıklı bir kuşağa ancak böyle ulaşabiliriz.

Bakmadan Geçme