BİR KÖPRÜ NEDEN ÇÖKER?
Türkiye'nin en büyük konsol viyadüklü köprüsü olma özelliğini taşıyan bir köprü, henüz tamamlanmadan ve daha hizmete girmeden neden çöker? Bunun üzerinde biraz durmamız gerekiyor.Araştırıp, soruşturup nedenini bulmamız zorunlu.
Türkiye’nin en büyük konsol viyadüklü köprüsü olma özelliğini taşıyan bir köprü, henüz tamamlanmadan ve daha hizmete girmeden neden çöker? Bunun üzerinde biraz durmamız gerekiyor. Araştırıp, soruşturup nedenini bulmamız zorunlu.
Şirin ve adeta cennet bir köşe olan Pervari ilçemizin tek beldesi olan Beğendik Beldesinin ulaşımını sağlamak üzere yapılan köprü tamamlanmasına sayılı günler kala kimi bilgilere göre 50 metre, kimi bilgilere göre de 100 metrelik bir bölümü çöktü. Acı ve üzüntü verici bir olay. Tek teselli can kaybının olmaması, çünkü bu köprüde yaklaşık 200 işçi çalışıyor. Çökme esnasında hiçbirinin zarar görmemiş olması sevindiricidir. Aynı şekilde hizmete girdikten sonra da meydana gelebilecek bir çökmede can kayıplarına yol açabilirdi. Bunu düşününce insan biraz olsun rahatlıyor.
Evet, bir köprü neden çöker? Teknik eleman değilim. Ondan dolayı “şu nedenle ya da bu nedenle çöktü” diye ahkam kesmeyeceğim. Ama bir inşaatın çökme nedenini üç temel noktaya dayandırabiliriz. Daha doğrusu çöken bütün inşaatlar için geçerli olan üç temel neden. Genel nedenler bunlar. Birincisi zemin etütleri iyi yapılmamış olabilir. Bunun örneklerini ilimizde çok gördük. İki örnekle yetinelim. Birincisi yaklaşık on yıl önce Veysel Karani Beldesinde bir okulun yapımı için dere yatağı tespit edilmişti. Müteahhit firma inşaatı tamamlamış ve okul hizmete açılmıştı. Daha ilk haftada bütün bodrumlar suyla dolmuştu. Haber yapmak üzere okula gittiğimizde, sular birinci kata doğru yükseliyordu.
Yakın bir zamandan da örnek verelim. Üniversitemizin Kezer Kampusunda yapılan öğrenci yurdu. Öğrenciler daha bir eğitim ve öğretim yılını doldurmadan çöktü. Hem de Türkiye’nin en lüks öğrenci yurtlarından biriydi. Bildiğim kadarıyla yurt iki yılı aşkın bir süredir tamamen boşaltılmış durumda. Geçen aylarda düzenlenen bir il koordinasyon kurulu toplantısında bölgeyle ilgili olarak bilgi veren bir jeoloji mühendisi bölgenin alt katmanlarında kireçli bir tabakanın bulunduğunu ve bu tabakanın yağmur suları ile eridiğini, bu nedenle buradaki inşaatlarda çökmelerin meydana gelebileceğini belirtti.
Her iki örnekte zemin etütleri doğru yapılmamış gibi görünüyor, ya da ikinci neden ortaya çıkıyor. O da malzemeden çalınmış veya standartların dışında malzeme kullanılmış olma ihtimali. Zemin etütleri doğru yapılmış, proje fenne uygun olarak çizilmiş olsa bile malzemeden çalındığı takdirde o bina çökmeye mahkum olur. Üçüncü bir nokta ise işçilik hataları olarak belirtilebilir. Birçok yerde işçilik hataları yapılıyor ve bunlarda olası olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.
Can kaybının olmaması olayı hafifletmemeli ve neden her ne ise belirlenerek gereği yapılmalıdır.
Bakmadan Geçme





