- Haberler
- Genel
- BİR MIH, BİR NALI, BİR NAL, BİR ORDUYU, BİR ORDU, BİR ÜLKEYİ, BİR MÜZE DE, BİR İLİ KURTARIR (2)
BİR MIH, BİR NALI, BİR NAL, BİR ORDUYU, BİR ORDU, BİR ÜLKEYİ, BİR MÜZE DE, BİR İLİ KURTARIR (2)
Dünkü yazımızda bazen küçük bir şey veya bir ayrıntı olarak gördüğümüz şeyin aslında çok önemli ve hatta kurtarıcı olabileceğini, buna örnek olarak başlıktaki darbı meseli vererek Mardin Müzesini ve bu müzede gerçekleştirilen çalışmaları anlatmaya başlamı
Dünkü yazımızda bazen küçük bir şey veya bir ayrıntı olarak gördüğümüz şeyin aslında çok önemli ve hatta kurtarıcı olabileceğini, buna örnek olarak başlıktaki darbı meseli vererek Mardin Müzesini ve bu müzede gerçekleştirilen çalışmaları anlatmaya başlamıştık.
Müzenin bir başka galerisinde bir kazıda bulunan gömü yöntemi sergileniyor. Asırlar öncesinde bu bölgede yaşayan insanların ölülerini nasıl gömdükleri konusunda bir bilgiye sahip oluyorsunuz. Birden çok kişinin bir arada ve belirli bazı gıda ve içeceklerle birlikte gömülmelerine ilimizde de rastlanmıştı. Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur tarafından Çiçekyurdu mezrasında bulunan Türbe Höyük kazısında bu mezarların bazıları açığa çıkarılmıştı.
Müze Müdürü Nihat Erdoğan’ın makam odası tam da müzelik. Şahsına ait birçok obje burada sergileniyor. Çalar saatlerden daktilo, ses kayıt cihazı, radyo ve gramofona kadar yakın zamanda hepimizin kullandığı çok sayıda objeyi burada toplu olarak görmek mümkün. Hem de bazılarından birden çok model görebiliyorsunuz.
Bir başka galeride size daha kapıda ikram edilen mırranın hatırını unutmadan, orijinal giysileri içerisindeki müzisyenlerin icra ettiği Arap müziğinden örnekler dinleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda Mardin yöresine ait bayan kıyafetlerini de görme imkanı buluyorsunuz.
Buraya kadar anlattıklarım bu müzemizin genel olarak somut kültürümüzün korunmasına yönelik olarak yaptıkları çalışmalar. Birde somut olmayan kültürümüzün yaşatılmasına yönelik olarak yapılan çalışmalar var. Müze yetkilileri geçen asrın başlarına kadar giyilen giysileri araştırmış ve birebir örneklerini diktirmiş. Hamalından sucuya ve diğer esnaflara kadar, bir zamanlar Mardin'de giyilen elbiseleri görebiliyorsunuz.
Bu giysiler öyle bir kenara da atılmamış ve oluşturulan müzik grubunun üyeleri tarafından giyiliyor. Müze tarafından oluşturulan müzik grubu Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe özgün müziğinde örnekleri çok güzel bir şekilde icra ediyorlar. Her hafta bu müzik dinletisini de gerçekleştiriyorlar. Birde Cizre'den getirdikleri dengbejleri var. Kürtçe o kadar güzel söylüyorlar ki o ağıtları, zihinlerde ayrı bir yer ediniyor ve dinledikçe daha çok dinlemek istiyorsunuz.
Müzik grubu özellikle kaybolmaya yüz tutmuş veya unutulmuş müzik parçalarını icra etmeye çalışıyorlar. Yani bir anlamda müzik alanında da derleme çalışması gerçekleştiriyorlar.
Bu konuya yarınki yazımızda devam edeceğiz.
Bakmadan Geçme




