SAYIŞTAY RAPORLARI!

2018 yılı harcamalarına ilişkin Sayıştay Raporları yayınlandı.Kamuda yaşanan talanları ve vurgunları ortaya koyan bu raporlar Türkiye'nin düştüğü ekonomik çıkmazın da adeta aynası olmaktadır.

2018 yılı harcamalarına ilişkin Sayıştay Raporları yayınlandı. Kamuda yaşanan talanları ve vurgunları ortaya koyan bu raporlar Türkiye’nin düştüğü ekonomik çıkmazın da adeta aynası olmaktadır.

Sayıştay’ın 2018 raporlarında en fazla eleştiri alan kurumların başında yine SGK gelmektedir.

Ölülere bile aylık ödendiği, adlarına reçeteler düzenlendiği ve hatta hastanelerde yatıyor gösterilerek ameliyat, ilaç ve yatak parası ödemeleri yapıldığı ortaya çıkarıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarının tümünün yedek ödeneklerini bile kullandıkları, özellikle Şehir Hastanelerine önemli meblağlarda haksız ödemeler gerçekleştirildiği, Hazine’ye ait taşınmazlarda vurgunlar yaşandığı, yersiz ödemeler yapıldığı ortaya çıkarıldı.

Sayıştay raporlarında, belediyeler tarafından yapılan vurgunlara da geniş yer verilirken, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın günlük harcamasının 4.5 milyon lirayı aştığı tespit edildi. 2018’de Saray ödeneğinin iki katını harcarken, bütçesine yıl içinde 1 milyar 9 milyon lira ekleme yapıldı.

Sayıştay, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 2018 yılı giderlerine ilişkin denetim raporuna göre başlangıç ödeneği 845 milyon lira olan Saray, harcamalarını katlayarak kamu kaynaklarından yıl içinde 1 milyar 648 milyon 678 bin lira bütçe kullanıldığı, Saray’ın personeli için yılda 181 milyon, temsil ve tanıtma için 48 milyon, mutfak için 5.3 milyon, giyecek için 10 milyon, temizlik için de 3.8 milyon lira harcadığı saptandı.

Sayıştay raporuna göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı Ödeneği” kaleminden 12 ayda toplam 708 bin TL maaş aldığı, 2017’de devletten 53 bin 300 TL maaş alan Erdoğan’ın, 2018’de maaşının 59 bine yükseltildiği açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ek kurullar, danışma kurulları ve danışmanların danışmanları ile tartışılan Saray’ın yıllık personel gideri de 106 milyon TL’den, 181 milyon TL’ye yükseldi. Memur giderlerinde ciddi bir artış olmazken, sözleşmeli personel gideri ikiye katlanarak 107 milyon TL olarak açıklandı.

Sayıştay’ın 2018 yılı raporunda yer alan vurgunlar, talanlar ve israflar elbette sadece yukarıda verdiğimiz rakamlar değildir. Örnek olması açısından dikkatlere sunduk. Vurguna, talana, israfa gitmeyen bir tek kurum yok. Buna Diyanet İşleri Başkanlığı da dahildir.

Devletin işçilerine, memurlarına, emeklilerine, çiftçilerine neden az para verdiği, Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarına neden çözüm bulamadığı bundan anlaşılmaktadır. Sayıştay raporundan ortaya çıkmaktadır. Bir yerlere kepçeyle, bir yerlere çay kaşığıyla vermesinin sebebi bu olsa gerek…

ANEKDOT

Sayıştay raporları bize bir anekdotu anımsattı. Kış mevsiminde yatılı bir okulu teftişe giden müfettiş, öğrencilere verilen yemeklerin çok yetersiz olduğunu görünce dayanamamış pencereyi açarak kenarındaki

Karlardan büyük bir kartopu yapmış. Sonra öğrencilere elden ele vererek, tekrar kendisine verilmesini istemiş. Öğrenciler, denileni yapmışlar. Ancak, elden ele geçen koca kartopu, tekrar müfettişin eline gelinceye kadar, bir gülle küçüklüğüne dönüşmüş.

Bunun üzerine Müfettiş, öğrencilere seslenerek şöyle söylemiş:

-Bakın çocuklar, devletin size verdiği yemek ele aldığım ilk kartopu kadardır. Elden ele geçince ve her el bir şeyler alınca, kalan da bir gülle kadar oluyor!

Bakmadan Geçme