- Haberler
- ÇOCUK İŞÇİLER KONUSUNDA ÖNERİLERİMİZ!
ÇOCUK İŞÇİLER KONUSUNDA ÖNERİLERİMİZ!
Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla her yıl 12 Haziran tarihini, (Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü) olarak ilan etmiştir.Peki, çocuk işçiliğini
Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla her yıl 12 Haziran tarihini,
(Dünya Çocuk İşçiliğiyle
Mücadele Günü)
olarak ilan etmiştir. Peki, çocuk işçiliğinin önlenmesiyle ilgili olarak 2002 yılında başlatılan sözde mücadelenin bir yararı olmuş mudur, elbette ki hayır!
Dünyanın özellikle geri kalmış ülkelerinde
ÇOCUK İŞÇİLİĞİ
PROBLEMİ
bütün canlılığıyla devam ederken, maalesef Türkiye’de de çocuk işçiliğinin azımsanmayacak boyutlarda olduğu bilinen bir gerçektir. Ülkemizde
Çocuk işçi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilirken
her 10 çocuktan 8'inin güvencesiz çalıştığı, (çalıştırıldığı) da bilinen gerçeklerdendir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2018 yılı sonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 82 milyon 3 bin 882 iken bunun 22 milyon 920 bin 422'sini
çocuk
nüfus
oluşturmaktadır. Çocukların güvenceli bir şekilde işçi olarak çalıştırılmalarına aslında bizim pek bir itirazımız yok. Çırak, kalfa, usta ilişkisi içinde çocukların güvenceli bir şekilde çalıştırılmaları ailelerinin maddi problemleriyle ilgili bir mecburiyetten kaynaklanıyor olabilir. Hem, okuyan çocukların durumları ortada! Üniversite mezunlarının bile iş bulamadıkları ülkemizde bir baltaya sap olmak için varsın çocuklar çırak, kalfa, usta ilişkisi içinde pratikte meslek sahibi olsunlar, ona da razıyız. Ancak asıl tehlikeli olan çocukların dilenci, hırsız, arsız durumlara düşürülmelerine yol açacak kötü niyetlilerin istismarına maruz kalmalarıdır.
Türkiye’de çocukları istismara yönelik şebekeler olduğu, özellikle kimsesiz çocukları en basitinden dilenci olarak kullanmak üzere yönlendirdikleri, bunun yanında hırsızlık yapmak işlerinde kullandıkları, uyuşturucu satışlarında kurye olarak çalıştırdıkları da bilinen gerçeklerdendir. Bundan daha kötüsü kimsesiz çocukları cinsel istismar metaı olarak kullananlar bile olduğu iddialar arasında!
Bu gerçeklerden yola çıkarak diyoruz ki, elbette ve öncelikle çocukların okulda olmaları gerekir. Ancak, yüksek tahsillilerin bile iş bulamadıkları bu ortamda çırak, kalfa, usta ilişkileri çerçevesinde çocukların çalıştırılmasına karşı çıkmak akılcı bir çare değildir. Burada yapılması gereken, çocuk işçi çalıştıran iş yerlerinin denetlenerek, çocuk işçilerin haklarının güvenceye alınması ve devlet eliyle güvencenin desteklenmesidir. Bu arada, çocuk işçiler için kurslar açılmalı, mesleki kurslar yanında, eğitici mahiyette kurslara ağırlık verilmelidir.
Unutmayalım, bazı meslekler var ki çırak, kalfa, usta ilişkisi olmadan devam ettirilmeleri mümkün değildir. Bunların ilk merhalesi olan çıraklık ise çocuk yaşlarda başlar! Yani, çocukların işçi olarak çalıştırılmalarına değil, güvencesiz olarak çalıştırılmalarına karşı çıkmak gerekir. Bunun böyle bilinmesi ve tatbikata geçirilmesi çalışan çocukların sorunlarının çözümü açısından en hayırlı olanıdır!
TAŞLAMALAR
İBB SEÇİMİNE
ON GÜN KALDI ŞURADA
DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMAZ
İNANIN BU ARADA
SEÇMEN KARAR VERMİŞTİR
DEĞİŞTİRİR SANMAYIN
AÇIK OTURUM BOŞ İŞİN
BOŞ YERE UĞRAŞMAYIN
İMAMOĞLU-YILDIRIM
PİYONDUR BU YARIŞTA
OYLANACAK SİSTEMDİR
BİLİNİZ Kİ ASLINDA
BİL CUMHURBAŞKANLIĞI
HÜKÜMET SİSTEMİNİN
REFERANDUMU OLUR
SEÇİM GERÇEK BU BİLİN
Bakmadan Geçme





