ÇOCUKLAR NEDEN ÇIĞLIK ATAR: BU DURUMLA NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Psikolog Deniz ÖZTANIK Hepimiz zaman zaman arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimizde veya onlarla telefonda konuştuğumuzda çocuklarımızın bizi çığlıklarla bombaladığı olumsuz bir deneyim yaşıyoruz.Bazen de mağazada alışveriş yapınca, parkta zaman geçirince veya
Psikolog Deniz ÖZTANIK
Hepimiz zaman zaman arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimizde veya onlarla telefonda konuştuğumuzda çocuklarımızın bizi çığlıklarla bombaladığı olumsuz bir deneyim yaşıyoruz. Bazen de mağazada alışveriş yapınca, parkta zaman geçirince veya uçakla seyahat edince etrafımızda olan çocukların da çığlıklarını duyarız, öfke nöbetleri geçirdiğini görürüz. Peki bunun sebebi nedir? Çocuklar sadece ilgi çekmek için mi çığlık atarlar?
Çocukların çığlık atmalarına neden olan; en yaygın görülen 3 sebep:
1-Çocuğunuz ilgi çekmek istediği için çığlık atıyor olabilir:
Çocuğunuz dikkatinizi çekmek istediği zamanlarda ya da bölünmemiş dikkatinizi istediğinde bunu elde etmek için elinden gelen her şeyi yapar. Ve bunu başarmanın en etkili yolunun da çığlık atıp, öfke nöbetleri geçirmek olduğunu öğrenirler.
Peki bu durumla baş etmek için neler yapabilirisiniz? İşte size ufak bir ip ucu:
Öncelikle çığlık atma davranışı ne zaman göz ardı edeceğinizi öğrenin. Görmezden gelmek, bazen fiziksel olarak tehlikeli unsuru yaratabilecek, zarar verecek hiçbir şeyin olmadığı davranışlar için en yararlı olanıdır. Dikkat çekmeyi görmezden gelmeyi öğrenmek, bazen çocuğunuzun tekrar yapma olasılığını da azaltabilir.
2-Çocuğunuz desibellerini test ettiği için çığlık atıyor olabilir:
Çocuklarda 18 ay ile 2 yaş arasında bağırma ve çığlıklar gittikçe artar. Bebekler seslerini yeni yeni keşfettikleri için ne kadar gürültülü olabileceklerini test ederler. Bebeklere göre keşfetmiş oldukları bu yeni güç sayesinde etraftaki herkesi durdurma ve onlara varlığını hissettirip göstermeyi sağlarlar
Peki bu durumla baş etmek için neler yapabilirisiniz? İşte size ufak bir ip ucu:
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz çığlık atıyorsa, onu kaldırıp okşayın ve yumuşak bir ses tonu ile konuşarak, çocuğunuza olumlu ilgi gösterebilirsiniz. Bu davranışınız ile onu sakinleştirebilirsiniz.
3-Çocuğunuz öfkesini, yorgunluğunu veya açlığını ifade etmek için çığlık atıyor olabilir:
Bazen bu çığlıkların nedeni; açlık, yorgunluk ya da bir şeye sinirlenmek kadar basit olabilir. Örneğin, çocuğunuz istediğini alamayınca hemen çığlıklar atar ve buna ağlama nöbetleri eşlik eder. Bu gayet doğal bir durumdur. Çünkü; yaş olarak daha küçük oldukları için nasıl sabır ve anlayış göstereceklerini ya da hayal kırıklığıyla nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlar. Bunlar çocuğunuzun ilerleyen yaşlarında kazanacağı ve geliştirebileceği becerilerdir.
Peki bu durumla baş etmek için neler yapabilirisiniz? İşte size ufak bir ip ucu:
Sakin olun. Çocuğunuzun bağırmasına kendi bağırışlarınızla cevap vermek
uzun vadede bu sorunu daha kötü hale getirmekten başka bir şey yapmayacaktır.
Çocuğunuza daha sakin bir şekilde yaklaşım gösterin ve “iç sesini” nasıl kullanacağını öğretin.
Bakmadan Geçme





