ENFLASYON İNİŞTE!!!

(Duy da inanma) şeklinde söylenen bir deyimimiz vardır.Kasım ayında enflasyon inişe geçmişti ya! TÜİK'E (Türkiye İstatistik Kurumu) göre Aralık ayında da iniş devam etmişmiş! Enflasyonu düşük göstermek için birçok emtialardan ÖTV ve KDV'yi sıfırlamak yanı

(Duy da inanma)

şeklinde söylenen bir deyimimiz vardır. Kasım ayında enflasyon inişe geçmişti ya!

TÜİK’E (Türkiye İstatistik Kurumu)

göre Aralık ayında da iniş devam etmişmiş! Enflasyonu düşük göstermek için birçok emtialardan

ÖTV

ve

KDV’yi

sıfırlamak yanında bazı emtialarda da indirimlere gidildi. Üç ay daha devam edecek bu indirimlerin ve vergi muafiyetlerinin iki amacı vardır. Bunlardan birincisi, enflasyonu mümkün mertebe düşük göstererek işçi, emekli ve memur maaşlarına yapılacak maaş artışlarını  düşük tutmak. İkinci amaç ise 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler öncesinde fakir, fukara ve orta direk vatandaşları okşamak!

TÜİK,

enflasyon oranını nasıl hesaplıyor, bu gibi teknik konulara aklımız pek ermez amma, biz enflasyon oranını çarşıdaki, pazardaki alım gücümüzdeki inişlere, çıkışlara göre hesaplıyoruz. Bizim hesabımızla,

TÜİK’İN

rakamları hiç mi, hiç uyuşmuyor!

TÜİK’e

göre, yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 20.30, ÜFE’de yüzde 33.64 olmuş. Önce ÜFE’Yİ ve TÜFE’Yİ tanımlayalım sonra asıl konumuza dönelim.

Tüketici Fiyatları Endeksi anlamına gelen (TÜFE)

, gıda, ulaşım, konaklama, sağlık ve haberleşme gibi malları ve hizmetleri içeren bir tüketici sepetindeki fiyat değişimlerini ölçen endekstir.

Önceden belirlenmiş ürün sepetindeki her bir ürün için fiyat değişiklikleri ve ortalamaları hesaplanır.

TÜFE’deki

değişiklikler, yaşama maliyetiyle ilişkili fiyat değişikliklerini değerlendirmek için kullanılır. Enflasyon veya deflasyon dönemlerini tanımlamak için

en sık kullanılan istatistiklerden biridir

.

TÜFE’nin

temel amacı

, tüketime konu olan önceden belirlenmiş mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçümleyerek nihai hedef olan enflasyonu hesaplamaktır. Tüketici fiyatları endeksini hesaplamaya yönelik; yurtiçinde ikamet edenler, yabancı ziyaretçiler ve şirketlerin ülkede yaptığı tüm tüketim harcamalarını dikkate alınır. Bu çerçevede tüketime konu olmayan mal ve hizmetler kapsam dışında tutulmuştur.

Üretici fiyatları endeksinin kısaltması olan ÜFE, toptan satış fiyatlarındaki değişimleri aylık olarak ölçen göstergedir. Belli bir dönem içinde üretime söz konusu olan ve yurt içinde satışa sunulan malların, üretici fiyat değişimlerini gösterir. ÜFE verilerinde yaşanan artış, hisse senedi ve tahvil piyasalarında düşüşe neden olur. Çünkü ÜFE ile faiz oranları birbirine çoğu zaman eş yönlüdür. Bu nedenle faiz oranlarının artması, doların değer kazanacağına işaret eder. Tersi durumda da dolar değer kaybeder. Üretici fiyatları endeksi, her zaman için bir önceki ay için veriler aylık olarak düzenli olarak yayınlanır.

TÜİK’İN hesaplamaları elbette gerçek tüketici konumunda olan halkın hesaplamalarına uymaz. Hele, rakamları düşük göstermek için bir talimat, bir işaret almışsa, verileri mümkün mertebe otoritenin lehine kullanır.

Şimdi, vatandaşlar olarak kafaları karıştırıcı değil, gerçek ve somut bir endekse bakalım. 2 Ocak 2018’de bir ABD doları 3.76 TL idi. 2 Ocak 2019’da ise bir ABD doları 5.38 TL’dir. TÜFE’Yİ de, ÜFE’yi de boş verin. Dolardaki duruma bakarak 2018 yılının enflasyonunu hesaplayın. TÜFE’de de, ÜFE’de de gerçek enflasyon rakamı işte budur. Yani yüzde 43’tür! Diğer hesaplamalar hep kandırmacadır!

TAŞLAMALAR

(DUY DA İNANMA) DERLER

ENFLASYON İNMİŞ İMİŞ

TÜİK BÖYLE SÖYLÜYOR

VATANDAŞ HİSSETMEMİŞ

TÜFEDE YÜZDE YİRMİ,

ÜFE’DE OTUZÜÇMÜŞ

DOLARA KIYASLARSAN

TAM YÜZDE KIRKÜÇ OLMUŞ

ÜÇ AY SOLUKLANIRIZ

SEÇİMLER SAYESİNDE

TUFAN OLUR SONRASI

SAKIN (DEMEDİ) DEME

İYİKİ ÜÇ AY SONRA

SEÇİME GİDİLİYOR

BU SAYEDE VATANDAŞ

BİRAZ SOLUKLANIYOR

Bakmadan Geçme