Geçmiş Yıllarda, Siirt Geleneğinde Aşure Günü Etkinlikleri

Yine bilindiği gibi, Muharrem ayının ilk günü Hicri Yılbaşı olarak kutlanır.Bir Hadis-i Şerif'e göre: Ramazandan sonra tutulan en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.

Yine bilindiği gibi, Muharrem ayının ilk günü Hicri Yılbaşı olarak kutlanır. Bir Hadis-i Şerif’e göre: Ramazandan sonra tutulan en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur. Muharrem ayı, dinimizde en önemli dört aydan biri olarak kabul edilmiştir. Bu ayın en önemli gecesiyse, onuncu günü, yani

AŞURE GÜNÜNDÜR. AŞURE GÜNÜ (TÖVBE

GÜNÜ)

olarak da bilinir.

YÜCE ALLAH

(CELLE CELELÜHÜ),

Hz. Adem’in tövbesini bugün kabul etmiştir. Hz. Nuh, tufandan bugün kurtulmuştur. Yunus, balığın karnından, İbrahim atıldığı ateşte yanmaktan bugün kurtulmuştur. Hz. Yakup, oğlu Yunus’a bugün kavuşmuştur. Hz. İsa, ölümden kurtulup bugün göğe yükselmiştir. Hz. Musa, asasıyla Kızıldeniz’i bugün yarmıştır. Hz. Eyyub hastalığından bugün kurtulmuştur. Bunun gibi pek çok mucize Aşure Günü’nde gerçekleşmiştir. Yine biz Siirtliler Muharrem Ayının ilk on gününe

(AŞTIYEMIL AŞOR)

deriz.

İlk AŞURE YEMEĞİNİN,

Hazret-i Nuh Aleyhisselam’ın gemisinin karaya oturacağı gün yapıldığı rivayet edilir. Gemide bütün zahireler tükenmiş gibidir. Arta kalan zahireler karıştırılarak son yemek yapılmıştır. Böylece bugün adına

AŞURE

dediğimiz  yemek ortaya çıkmıştır.

Aşure yemeğinin tarifi: Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin. Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz ya da aşurenin üzerine tarçın ya da nar taneleri ekleyebilirsiniz. Aşure tarifi hazır. Afiyet olsun.

Bakmadan Geçme