İLK KOORDİNASYON KURULU VE VALİLİKTEN BİR TALEP (1)
Bir ildeki yatırımların, gelişmelerin ve aksayan yönlerin adeta röntgen ya da tomografisinin çekildiği il koordinasyon kurulunun ilk toplantısı Vali yardımcısı Yunus Koç başkanlığında gerçekleştirilirken, doğal olarak yılın ilk toplantısı olunca genelde g
Bir ildeki yatırımların, gelişmelerin ve aksayan yönlerin adeta röntgen ya da tomografisinin çekildiği il koordinasyon kurulunun ilk toplantısı Vali yardımcısı Yunus Koç başkanlığında gerçekleştirilirken, doğal olarak yılın ilk toplantısı olunca genelde geçen yılın değerlendirmesi yapıldı.
Bu toplantının değerlendirmesine gelince… Aslında bu toplantıyı değerlendirmeden yani kişisel kanaatimi yansıtmadan önce bizzat toplantıya başkanlık eden Sayın Koç'un verdiği rakamları vermek daha isabetli olur diye düşünüyorum. Geçen yıl ilimizde 2 milyar 200 milyon 986 bin TL tutarında 333 adet projenin uygulanması planlandı. Bu projelere ayrılan yıl ödenek tutarı 449 milyon 715 bin 332 TL olup, 330 milyon 651 bin 449 TL harcama yapılmıştır. 180 adet proje tamamlandı, 77 proje devam etmekte olup, 28 proje ise ihale aşamasındadır. 49 projeye ise çeşitli nedenlerden dolayı henüz başlanamamıştır. Projelerin nakdi gerçekleşme oranı % 74 fiziki gerçekleşme oranı ise % 67'dir.
Bu rakamlar ilimiz açısından çok şeyler anlatıyor. 333 adet projeden 180 tanesi tamamlanmış, 77 tanesinin yapımı devam ediyor. Bunlara diyeceğim bir şey yok. Zaten bazıları tamamlanmış, bazılarının da tamamlanması doğal olarak bir iki yıl sarkabiliyor. Ama benim üzerinde durmak istediğim konu, yıl bitmiş olmasına rağmen halen 28 adet projenin henüz ihale aşamasında olması. Hadi biraz daha hoşgörülü düşünelim. Sonuç itibariyle bu projelerde yola çıkılmış diyelim, peki ya hiç el atılmamış olan 49 projeye ne demeli? Bunlara neden başlanmadı? Bunu nasıl yorumlamalı, bunu nasıl hoşgörüyle karşılamalı?
Uygulanmayan her bir proje, bu memleketin bağrından kopan imkandır. Bu memlekete yapılan bir haksızlıktır. Hatta bu projeler sorunlu nedenlerden dolayı değil de ihmalden dolayı gerçekleştirilmemiş ise, bu memlekete ihanettir. Kimsenin bu memlekete ihanet etmeye hakkı ve yetkisi yoktur.
Yine üzücü ve her şeyi açıkça ortaya koyan bir başka nokta nakdi ve fiziki gerçekleşme oranlarında. Projelerin nakdi gerçekleşme oranı %74, yani ayrılan ödeneğin tamamı yerine ancak dörtte üçü kullanılmış. Yani esnafımıza işçimize tüccarımıza daha az para ödenmeyi ya da ödenmesi gereken para ileri bir tarihe ertelenmiş.
Fiziki gerçekleşmede durum daha da vahim. Orada gerçekleşme oranı ise, ancak %67'dir. Yani yarısından biraz fazlası.. İnsanın üzülmemesi elde değil.
Bu konuya yarınki yazımızda da devam edeceğiz.
Bakmadan Geçme





