KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN BİR ÖNERİ
Kentsel dönüşüm yaklaşık 15 yıldan beri ilimizde konuşulan konuların başında geliyor.Temcit pilavı gibi zaman-zaman ısıtılıyor.
Kentsel dönüşüm yaklaşık 15 yıldan beri ilimizde konuşulan konuların başında geliyor. Temcit pilavı gibi zaman-zaman ısıtılıyor. Bir süre konuşulduktan sonra da tekrar unutulup gidiyor. Kentsel dönüşüm aslında yalnızca yukarıdaki mahallelerle sınırlı kalmadan ihtiyaç olmadan uygulanmalı.
Kentsel dönüşüm şart ve zorunlu ama bir o kadarda zor bir konu. Kentsel dönüşüm şart, çünkü Siirt birinci derece deprem bölgesinde bulunuyor. Kentsel dönüşüm şart, çünkü bir kısmı cas, çoğu sağlıksız evlerin yoğun olarak bulunduğu eski Siirt kesiminin yanı sıra yeni Siirt olarak adlandırdığımız mahallelerdeki evlerinde birçoğu depreme dayanıklı değil. Üstelik bu evler, yukarıdaki mahallelerde olduğu gibi iki, en fazla üç katlı değil, aralarında 12 -13 katlı binalar bulunuyor ve her bir binada yüzün üstünde insan yaşıyor. Yani Allah korusun tam bir ölüm makinesi.
Kentsel dönüşüm zor, çünkü özellikle kentin yukarı mahallelerinde tam bir çarpık kentleşme mevcut. 35-40 metrekarelerden başlayan kutu gibi küçük, birbirine karışmış evler. Kentsel dönüşüm zor, çünkü yine özellikle kentin üst kesimlerindeki vatandaşların gelir durumu düşük, nüfus sayısı ise yüksek. Bazen bir evde birden çok aile yaşıyor. Evli çocuklar yoğun olarak aileleri ile birlikte bu küçük evlerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Kentsel dönüşümün zorluğuna ilişkin daha birçok şey de sıralanabilir.
Ancak zorluklar ne kadar çok olursa olsun. Siirt kentsel dönüşümü gerçekleştirmek zorunda. Bu zorlukların başında da istimlâk konusu geliyor. Her ev sahibi kendisine ve çocuklarına yetecek kadar daire istiyor. İstimlak konusunda bir Nihat Kuyumcu adlı hemşerimizin, bana göre üzerinde düşünmeye ve değerlendirmeye değer bir önerisi bulunuyor.
Bilindiği üzere, belediyemiz kentin yeni semtlerinde yapılacak binalardaki, otopark ve benzeri eksikliklerin yine mevzuata uygun olarak, binadan üç kilometreye kadar uzaklıkta olan bir alanda arsa istiyor. Hemşerimiz diyor ki, bu arsa yerine her bina sahibinden ruhsat karşılığında eski mahallelerden bir veya iki tane evi satın alıp belediyeye hibe etmesi istenemez mi? Hatta pilot olarak bazı mahalleler veya bölümlerde belirlenebilir.
Böyle bir uygulama ile birli bir süre sonra belirlenen mahalle veya o yerin önemli bir bölümü belediyeye ait olmuş olur. O zamanda daha rahat bir şekilde o alanda kentsel dönüşüm gerçekleştirilebilir. Umarım belediyemizin yetkilileri bu öneriyi değerlendirirler.
Bakmadan Geçme





