• Haberler
  • Genel
  • KIRSAL BOŞALDIĞINA GÖRE NASIL ÜRETİM YAPILACAK

KIRSAL BOŞALDIĞINA GÖRE NASIL ÜRETİM YAPILACAK

Elverişli tarım ve hayvancılık potansiyellerimizin değerlendirilemediği ülkemizde, her iki sektörde üretilen ürünlerin çoğunu başka ülkelerden ithal ediyor ve alındığı belirtilen önlemlere rağmen bu alanlardaki ithalat, son yıllarda sürekli olarak ihracat

Elverişli tarım ve hayvancılık  potansiyellerimizin değerlendirilemediği ülkemizde, her iki sektörde üretilen ürünlerin çoğunu başka ülkelerden ithal ediyor ve alındığı belirtilen önlemlere rağmen bu  alanlardaki ithalat, son yıllarda sürekli olarak ihracatın çok üstünde gerçekleşiyor.

Birkaç günden beri Bosna Hersek’ten ithal edilmekte olan Et’te sağlığa zarar veren bir maddenin tespit edildiği ve laboratuar tahlilinin sonucu belirlenmeden piyasaya sürüldüğü iddialarının Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü yetkililerince “Asılsız” diye yalanlandığına yönelik haberleri okurken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın önemli sektörlerimiz için zaman-zaman seslendirdiği hedefleri anımsadım. Geçenlerde Kars’taki “Tarım Değerlendirme Toplantısında” bir konuşma yapan sayın Bakan, 3 yıl içinde başka ülkelerden Et ithal etmek durumundan kurtulup Et ihraç etmeyi, ve bunu köylü vatandaşlarımızı ikamet ettikleri alanlarda tarım ve hayvancılıkla uğraşmalarını sağlayarak gerçekleştirmeyi  hedeflediklerini dile getirdiğinden, önemli konuya bir kere daha eğilmeyi görev addettim.

Sevilen ve sayılan bir isim olan sayın Fakıbaba’nın dile getirdiklerinde samimi olduğu muhakkaktır ama, tarım ve hayvancılık sektörlerini geliştirmeye yönelik bugüne dek alınan önlemlerin bir işe yaramadığı gerçeğini göz önünde bulundurduğumda, geçmişte olduğu gibi sözü edilen hedefin yakalanmasını engelleyen bir takım olumsuzlukların, yine yaşanabileceğinden endişe ediyorum. Sahip olduğumuz tarım ve hayvancılık sektöründen gereken olumlu sonucu alabilmek için evvel emirde  kırsaldaki göçlerin önlenmesi şarttır. Her iki sektöre destek verildiğinin belirtilmesine rağmen son yıllarda başta Buğday olmak üzere tarım ürünlerini ve yanı sıra Kırmızı Et’i başka ülkelerden ithal etmek mecburiyetinde kalmamız, yapılan desteklerin bir işe yaramadığını gösteriyor ve önemli olan desteklere rağmen her iki sektörde düştüğümüz sıkıntının sağlıklı şekilde sorgulanarak gereğinin ona göre yerine getirilmesidir. Tarım ve hayvancılık sektörlerinin icra edildiği yerler ülkemizin kırsal alanlarıdır ve bu alanlarda yaşayan yurttaşlarımızın büyük bölümü başka yerleşim alanlarına göç etmişlerdir. Şayet kırsal kesimlerde ikamet eden yurttaşlarımızın gerçek anlamda tarım ve hayvancılıkla iştigal etmelerini sağlayacak ciddi önlemler alınsaydı göçler devam etmez, köylere dönüş projeleri ilgi görürdü. Kırsalımız boşaldığına göre tarım ve hayvancılık potansiyellerimizi gereğince değerlendirme şansı bulmamız mümkün değildir. Kırsalda ikamet eden yurttaşlarımıza tarım ve hayvancılıkla iştigal etmelerini sağlayacak gerçekçi önlemler alınmadıkça (Örneğin, ekeceği tarım alanı, hayvancılık yapacağı müsait alanlar,v.s.), her iki alanda başka ülkelerden yapılan ithalatın son bulması mümkün olmayacaktır diyerek sayın Bakanımızın dikkatini çekiyorum.

AA

Bakmadan Geçme