KÜLTÜR ENVANTERİ GEREKİYOR
Geçen gün yazdığım bir yazıda ilimizde iki alanda tarım ve kültür alanlarında büyük erozyona uğradığımızı belirtmiş ve özellikle tarım alanında ilk etapta yapılabilecekleri sıralamıştım.Bugünde kültür alanı ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Geçen gün yazdığım bir yazıda ilimizde iki alanda; tarım ve kültür alanlarında büyük erozyona uğradığımızı belirtmiş ve özellikle tarım alanında ilk etapta yapılabilecekleri sıralamıştım. Bugünde kültür alanı ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Zengin bir kültürümüz var ancak, kaybetmekte olduğumuz ve hatta kendi insanımıza bile anlatamadığımız yeni nesle yaşatamadığımız bir kültürümüz var. Somut olmayan kültürel miraslarımızın sayısı oldukça fazla. Ancak bunların sayısı ve nitelikleri konusunda henüz tam anlamıyla bir çalışma yapılmamış. Bu konuda yapılan iki çalışma var. Biri 2004 yılında Vali Nuri Okutan döneminde yapılan bir çalışma. Benimde üyesi bulunduğum iki komisyon, kültürel varlıklarla mağaraları araştırmıştı. Bu komisyonların hazırladığı raporları kaleme almak bana nasip olmuş ve bu çalışmalar iki kitap halinde yayınlanmıştı.
İkinci çalışma geniş kapsamlı bir çalışma oldu. O dönemler Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde şimdilerde ise Selçuk Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Ali Boran ve ekibi tarafından yapılan bir çalışma. İl merkezi ve ilçe gezilerek belirlenebilen eserler incelendi. Sanat tarihi ağırlıklı bu çalışmada arkeolojik kazılara yer verilmedi. Bu çalışmada ciltler halinde valilik yayınları arasında basıldı. Oysa Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur ve ekibi tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda önemli.
Bu nedenle acil olarak yeni bir döküm çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Nasıl ki bir iş adamı ticaret yaparken, bir yatırıma başlarken önce sermayesini belirler, bizlerde ilimizi tanıtmak istiyorsak öncelikle sermayemizi yani varlıklarımızı tespit etmemiz gerekiyor. Nerede hangi eserimiz var, hangi dönemlerden kalmadır ve en önemlisi şu anki durumu nedir? Bunların her birinin cevabını bilmemiz birinci önceliğimiz olmalıdır.
Somut olmayan kültürel miras konusunda başlı başına yapılmış toplu bir çalışma olmadığını da belirteyim. Valilik yıllıkları ile bazı kitaplarda kısaca değinilmiş bölümlerin dışında bu konuda yapılmış çalışma yoktur denilebilir.
Umarım valimiz Sayın Ali Fuat Atik en kısa zamanda böyle bir çalışmanın yapılması için gereken çalışmaların başlaması için emir verirler. Hiç değilse bu sayede çeyiz sandığımızda nelerin olduğunu öğrenmiş oluruz. Siirt tüm değerlerinin yer aldığı zengin bir envantere sahip olur.
Bunu öğrendikten sonra Siirt’in tanıtımını çok daha kolay ve başarılı bir şekilde gerçekleştirebilecek konuma geliriz.
Bakmadan Geçme





