MESLEKİ YETERLİLİĞE ÖNEM VERİLMELİ

Son dönemlerde vatandaşlardan yine bozulan cihazlarının onarımına ilişkin şikayetleri sık sık duyar olduk.Haklılar, çünkü ülkemizde mesleki yeterliliğe yeteri kadar önem verilmediği için her isteyen her işi yapabilirim diye ortaya çıkabiliyor.

Son dönemlerde  vatandaşlardan yine bozulan cihazlarının onarımına ilişkin şikayetleri sık sık duyar olduk. Haklılar, çünkü ülkemizde mesleki yeterliliğe yeteri kadar önem verilmediği için her isteyen her işi yapabilirim diye ortaya çıkabiliyor. Doktor, eczacı, mühendislik ve yeminli mali müşavirlik gibi birkaç alanın dışında her isteyen istediği alanda işyeri açabiliyor ve kendisini o alanda yılların deneyimli bir uzmanı olarak lanse edebiliyor. Bunların arasında özellikle insan sağlığını ve hayatını tehlikeye atacak olan gıda üretimi, elektrikli cihazların onarımı ve hatta sağlık alanındakiler çok büyük önem taşıyor. Merdiven altı olarak tabir edebileceğimiz yerlerdeki saç ekimleri botoks işlemlerine ilişkin haberler basında oldukça fazla yer alıyor.

İlimizde de durum ülke genelinden çok farklı değil. Hemen her alanda mesleki yeterliliği tartışılır durumda olan birçok meslek erbabını görmek mümkün. Bu durumun yol açtığı sorunlar her geçen gün artıyor. Vatandaşın canı tehlikeye atılıyor ve malı ziyan oluyor. Daha geçenlerde komşu il Diyarbakır'da korsan balon imalathanesinde meydana gelen patlama hafızalardaki yerini koruyor.

Bu nedenle mesleki yeterlilik kurumunun  belirlediği mesleklerde faaliyet gösterenlerin yetkin olup olmadıkları, ellerinde gerekli belgelerin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Birkaç yıl önce Almanya'ya yaptığımız bir ziyarette mesleki okulları gezmiştik. Tır şoförlüğü kursundan duvar ustalığına, boyacılıktan inşaat demirciliğine kadar her alanda okullar faaliyet gösteriyordu. Bu okullardan mezun olmayanların bu meslekleri yürütmelerine de izin verilmiyor ve bu alanlarda faaliyet göstermek isteyenlerden mezuniyet belgesi isteniyor. Bizde eline fırça alan boyacı, makas alan ağaç budayıcı, ehliyeti olan tır şoförü olabiliyor.

Bizim de bu konuya kendimizi entegre etmenin zamanı geldi geçti. O zaman gerçekten şaşırmıştık. Daha sonraki yıllarda ülkemizde mesleki yeterlilik kurumu kuruldu ve bu işlemler bu kurum aracılığıyla yürütülmeye başlandı.

Artık, bize hizmet eden kişilerin bu işin ustası olmaları,  işlerini bilinçli ve bilimsel olarak yürütmeleri gerektiğini anlamamız gerekiyor. Ve bırakın uyanıklık yaparak boz ve yap usulüyle bu meslekleri öğrenenleri, yıllarca bu meslekte diz çürütmüş kişilerin de usta çırak ilişkisi içerisinde öğrendiklerinin günümüzde yeterli olamayacağını bilmeliyiz.

Yapmadığımız takdirde daha çok uzun yıllar canımızı da malımızı da tehlikeye atmaya devam etmiş olacağız.

Bakmadan Geçme