MHP'NİN (BARAJ) SORUNU…

Kamuoyu yoklamaları MHP'nin baraj altında kalacağını kesin olarak göstermektedir.Bundan endişelenmiş olacak ki, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de seçim barajının düşürülmesini açık bir şekilde talep ederek (Artık yüzde 5 mi, yüzde 7 mi olur) dedi.

Kamuoyu yoklamaları MHP’nin baraj altında kalacağını kesin olarak göstermektedir. Bundan endişelenmiş olacak ki, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de seçim barajının düşürülmesini açık bir şekilde talep ederek (Artık yüzde 5 mi, yüzde 7 mi olur) dedi. Kamuoyu yoklamaları MHP’nin baskın bir seçim halinde alacağı oyun maksimum yüzde 7 olacağını göstermektedir ki, Bahçeli’nin talebi de bu rakama uygundur.

İşin doğrusu şu ki, yüzde 10’luk seçim barajı hiçbir şekilde adil değildir. Dünyanın hiçbir demokrat ülkesinde de yoktur. Samimi olarak söylersek yüzde 10’luk seçim barajına kesin olarak takılmayacak 2 siyasi parti vardır, bunlar da AKP ve CHP’dir. Bu 2 parti dışında Türkiye’deki bütün siyasi partilerin baraja takılma korkuları vardır. Her ne kadar kamuoyu yoklamaları yeni kurulan İYİ PARTİYİ yüzde 20’ler dolayında gösteriyor olsa bile, yüzde 10 barajını takılmayacağının garantisi bulunmamaktadır.

Bugün parlamentoda temsil edilen 4 siyasi parti vardır. Bunlardan HDP’nin de baraj sorunu olduğu kesindir. Geçen seçimde verilen emanet oylar ne olur bilinmez.

CHP’nin, barajın düşürülmesinden, hatta tamamen kaldırılmasından yana tavır içinde olduğu parti sözcülerinin ifadelerinden anlaşılmaktadır. Türkiye’de hiç baraj olmayan seçim uygulaması 1962 anayasasıyla sağlanmıştı. Hatta milli bakiye sistemi getirilerek, seçimlere katılan bütün siyasi partilere aldıkları oy oranında temsil hakkı tanınmıştı. Hiçbir fikrin parlamento dışında kalmaması ve TBMM’nde ifade edilebilmesi için gerekli olan da budur. 600 milletvekilliğinin 100’ü, TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ kontenjanı olarak ayrılır, her siyasi partiye aldığı orana göre bu kontenjandan milletvekili verilirse, en doğrusu yapılmış olur. Bir siyasi parti Türkiye genelinde yüzde 1 oranında oy almış olsa bile 1 milletvekili çıkarır. Diğer partiler de aldıkları oy oranına göre bu 100 milletvekili kontenjanından TBMM’nde temsil edilme hakkını elde etmiş olurlar. Bununla beraber, seçim barajının azami yüzde 3 olması gerekeceğini de anımsatalım. Türkiye’de yeni partilerin ve yeni düşüncelerin meclise girmeleri ancak bu şekilde sağlanabilir.

Seçim barajının düşürülüp düşürülmemesi konusu, tamamıyla AKP’nin inisiyatifine kalmıştır. AKP istemezse, barajın indirilmesi söz konusu bile olamaz. Sonucu parmak hesabı tayin edeceğine göre…

Bakalım, AKP payandası durumundaki MHP’nin baraj sorununu çözmek için olsun, seçim barajını yüzde 5’lere çekecek mi, yoksa, (bana ne MHP’den) mi diyecek…

Bakmadan Geçme