- Haberler
- MİLLETVEKİLİ TRANSFERLERİ!
MİLLETVEKİLİ TRANSFERLERİ!
Baskın bir erken seçim durumunda Ahmet Davutoğlu'nun GELECEK Partisiyle, Ali Babacan'ın DEVA Partisinin seçimlere gitmelerini önlemek amacıyla milletvekili transferinin önünü geçilmesi için AKP ve MHP kurmayları tarafından formüller üzerinde durulduğu idd
Baskın bir erken seçim durumunda Ahmet Davutoğlu’nun
GELECEK
Partisiyle, Ali Babacan’ın
DEVA
Partisinin seçimlere gitmelerini önlemek amacıyla milletvekili transferinin önünü geçilmesi için AKP ve MHP kurmayları tarafından formüller üzerinde durulduğu iddia ediliyor. Hatırlanacağı üzere 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde de yeni kurulmuş olan
İYİ Partinin
seçimlere katılıp katılamayacağı tartışılırken, CHP’den transfer edilen 20 milletvekili ile tartışmasız bir şekilde seçimlere katılmasının yolu açılmıştı.
Bir siyasi partinin genel seçimlere katılabilmesi için ülke genelinde illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması ve bir ilde de teşkilatlanma merkez ilçe dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmuş olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gurubu bulunması şartı vardır.
İYİ Partinin
seçimlere katılmasının engellenmek istenmesine karşılık, en kolay formül olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubunun bulunmasıydı. Bu şekilde, itirazlara mahal kalmadan seçimlere girmesinin yolu açılacaktı. CHP, aldığı isabetli bir kararla 20 milletvekilini partisinden istifa ettirerek, İYİ Partiye transfer etti. Bu suretle, İYİ Partinin seçimlere katılmasını sağladı.
Aynı durum,
GELECEK ve DEVA
Partileri için de söz konusu olabilir. Ani ve baskın bir seçimle bu iki siyasi partinin teşkilâtlarını kurmalarına fırsat verilmezse, öyle anlaşılıyor ki, CHP ve hatta İYİ parti tarafından her iki partinin de grup kurmalarının sağlanması açısından kendilerine milletvekili transferi yapılacak ve böylece bu iki yeni partinin seçimlere katılmalarının yolu açılacak.
AKP’nin ve MHP’nin kurmayları bu yolun
AHLAKİ
olmadığını öne sürüyorlar. Siyasette
AHLAKIN
arandığını doğrusu yeni işitiyoruz. Siyasi rekabet de bir nevi savaşa benzer.
(HARB HİLEDİR)
düsturunu unutmamak lâzımdır. Siyasi tarihimizde öylesine transferler olmuş ki, alt-alta koyarsanız listeler halinde uzar, gider!
Bir milletvekili, partisinden istifa etmek isterse, bunu yasal olarak önlemek mümkün değildir. Aynı şekilde, partisinden istifa eden bir milletvekilinin mevcut siyasi partilerden birine katılmasının önünde de hiçbir yasal engel yoktur. Bu bakımdan yasa çıkarmağa uğraşmak beyhudedir. Bunun için Anayasayı değiştirmek gerekir ki, Cumhur ittifakının (AKP-MHP) oyları anayasayı değiştirmeğe yetmez.
Bu bakımdan, siyasi partilerin seçimlere katılmalarını engellemek yerine, önündeki engelleri kaldırmak en iyisidir. Bırakalım, kararı seçmenler versinler. Seçmenler benimsiyorlarsa, seçsinler, benimsemiyorlarsa, sandıklara gömsünler! Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekili olarak görev yapanlar içinde parti değiştirenlerin sayılarının hiç de az olmadığını anımsatmakta yarar vardır. Milletvekilleri, partilerini değiştirirlerken, ahlaki oluyor da, yeni kurulmuş siyasi partilerin seçimlere katılmalarını sağlamak amacıyla transfer edilince mi ahlaki olmuyor. Bize göre, demokrasinin işlemesi açısından, asıl olan milletvekili transferlerini önlemek değil, seçimlere katılmak isteyen bütün siyasi partilerin önlerindeki engelleri kaldırmak en gerçekçi yoldur…
TAŞLAMALAR
MİLLETVEKİLLERİNİN
İSTİFA İRADESİ
OLMALIDIR ELBETTE
BUNU KABUL ETMELİ
MENFAAT İÇİN DEĞİL
DEMOKRASİ İÇİNSE
BÜYLE TRANSFERLERİ
YERME GEREK, BENİMSE
“HARUN GİBİ GELDİLER
KARUN GİBİ OLDULAR”
DİYEN KİMDİ, NEREDE
DÜŞÜNÜN BU PİYONLAR
SİYASET İŞİ DAHİ
BİR NEVİ SAVAŞ GİBİ
HİLE DEĞİL TAKTİKTİR
SAVAŞANIN HİLESİ
Bakmadan Geçme





