NİÇİN TARIM DESTEĞİNDEN OLUMLU SONUÇ ALINMIYOR?
14 Şeker Fabrikasının özelleştirme süreci başlarken, özelleştirmeye yönelik tepkiler devam ediyor ve Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da seslendirdiği tepkisinde fabrikaların satışından en çok çiftçinin zarar göreceğine dikkat çekerek, alına
14 Şeker Fabrikasının özelleştirme süreci başlarken, özelleştirmeye yönelik tepkiler devam ediyor ve Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da seslendirdiği tepkisinde fabrikaların satışından en çok çiftçinin zarar göreceğine dikkat çekerek, alınan karardan vazgeçilmesinde yarar olduğunun altını çizdi..
Yeni bir yapılanma modeliyle Şeker Fabrikalarının yaşatılmasında yarar olacağını belirten Bayraktar’ın, yerli üretimi koruma adına özelleştirme kararından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladığına yönelik medyada yer alan görüşünün, ilimiz çiftçilerince de benimsendiği gözlemleniyor. Ülkemizin kazanımları olan birçok tesisin özelleştirilerek sözü edilen “zararlara” son verilmesine rağmen, ekonomimizde herhangi bir rahatlama meydana gelmemiştir ve başka bir ifade ile gerçekleştirilen özelleştirmelerin bir çözüm olmadığı aydınlığa kavuşmuştur.
Üretime yönelik tesislerimizi yaygınlaştırma yerine bazı ülkelerde olduğu gibi özelleştirilmesi, işsizliği tırmandırmış ve bazı ihtiyaç kalemlerinin dış ülkelerden temin edilmesi mecburiyetine yol açmıştır. Yıllar önce açılan tesislerin Devletin sırtında kambur teşkil eden duruma gelmeleri nedenlerini sağduyu sahibi vatandaşlar çok iyi biliyor. Şayet siyasiler işsizliği bu tesislerde giderme yarışına girmeseydiler, çoğu ilk açıldıklarında olduğu gibi kazanacak ve ülkemiz ekonomisi şahlanmış olacaktı. Maalesef üreten tesisleri yaygınlaştırmak yerine birçok insanımız başka ülkelerin kalkınmalarına katkı sunmak üzere ihraç edilmiş oldu.
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi durumu da, ekonomik açıdan hiçbir olumluluk sağlamayacak ve pancar üreticileri yurttaşlarımız ekmeklerinden yoksun kalacaklardır. Hatadan dönmek fazilet olduğuna göre, Şeker Fabrikalarımızın satışından vazgeçmek de bir fazilet olacaktır. Büyük bir çoğunluk uygulamanın yanlış olduğunu dile getirdiğine göre dikkate alınmalıdır derken, tarıma verildiği belirtilen desteklere rağmen, niçin başta Buğday olmak üzere birçok tarım ürününü daha dışarıdan ithal ettiğimizin de sorgulanması gerektiğine ilgililerimizin dikkatini çekmek isterim.
Nüfusumuzun çok az olduğu yıllarda bile tarım sektörümüz sayesinde dünyada kendi kendine yeterli olan yedi ülkeden biriydik ve yine o yıllarda sahip olduğumuz hayvan sayısı şimdikinin çok daha üzerindeydi. Demek ki tarım ve hayvancılığa yapıldığı belirtilen desteklemelere rağmen her iki sektörde geriliyoruz ve bu olumsuzluk, sağlıklı şekilde sorgulanarak gerekli önlemler alınmıyor. “Şeker Fabrikalarının satışı yanlıştır, çiftçiye zarar verecek..” denildiğine göre, uygulamadan vazgeçme beklentisi mutlaka dikkate alınmalıdır diyorum.
Bakmadan Geçme





