ÖLÜLERE, OY KULLANDIRMA TAKTİĞİNE DİKKAT!
Merak ettim ve e-devlet'ten soyağacımı sorguladım.Dikkatlice baktım, kayıtlarda geçenlerden çok fazlasını biliyordum.
Merak ettim ve e-devlet’ten soyağacımı sorguladım. Dikkatlice baktım, kayıtlarda geçenlerden çok fazlasını biliyordum. Ama bir husus vardı ki, bu yorumumda özellikle bu konuya vurgu yapmak istedim. Soyağacındaki Babamın Annesi sütununda, Babamın annesinin adı LETİFE olarak geçmekteydi. Babamın annesini hayal-meyal hatırlıyorum. Mahallenin kadınları babaanneme (EYE LATİFA) diye hitap ederlerdi. Siirtçe lisanımızdaki (EYE) deyimini Türkçeye
(HANIM AĞA)
olarak tercüme edebiliriz. Babaannemin babasının adı İLYAS, Annesinin adı ise EMİNE olarak geçiyordu. Buraya kadar bilgiler doğruydu. Ama şaşırtıcı olan 01.07.1887 doğumlu olarak gösterilen Büyükannemin hala SAĞ olarak gösterilmesiydi. Yani, soyağacındaki bilgiye göre benim babaannem hala sağdı ve bu durumda tam 131 yaşında olması gerekiyordu. Oysa babaannemin 1957 yılında vefat ettiğini biliyorum. Bu tarihi kafadan da atmıyorum. Babaannem vefat ettiği zaman ağabeyim vatani hizmet için askerdeydi. O zaman telefon falan da yoktu. Mektup yazarken, bildirelim mi, bildirmeyelim mi diye ailece tereddüt etmiş, sonra da bildirmemeye karar vermiştik. Ağabeyim Memet Sabri 1956-1957 yıllarında askerlik görevini yaptığına göre durum ortadadır.
Bu gibi vahim hatalar, elbette devletin ciddiyetine yakışmaz. Özellikle 100 yaş üzerinde görülenlerin, ilgili nüfus müdürlüklerince araştırılmaları ve vefat ettiklerinin tespit edilmesi durumunda, kayıttan düşürülmeleri gerekir. Benim babaannem sağ ve 131 yaşında görünüyorsa, yine de iyi. Öğrendim ki, soyağacında 150-160 yaşında sağ olarak gösterilen nice anneanneler, babaanneler ve benzeri büyüklerimiz var. Bu gibi yanlışlar bir değil, bin değil, hatta onbinlerle ifade edilmekte.
Şimdi, akıllara takılan bir istifham daha var. 40-50-60 yıl önce rahmeti rahmana kavuşan bu gibi anneanneler, babaanneler, dedeler, atalar için seçimlerde seçmen kâğıdı düzenlenecek mi, seçmen olarak kütüklere geçirilecekler mi! Bilindiği gibi, siyasi partilere ittifak yapmayı yasallaştıran kanun TBMM’nden geçti. 26 maddeden oluşan bu yasanın bir maddesinde aile bireylerine ayrı-ayrı sandıklarda oy kullandırılabileceğine dair hüküm var. Bu hüküm çerçevesinde, 131 yaşındaki babaannem ve benzerleri, kendi ailelerinin oy kullandıkları seçim sandıklarının dışında bir sandıkta seçmen olarak kaydedilirlerse, bunun kontrolünü kim yapabilecek. Bizim sandıkta olsa, (a, babaannem tam 61 yıl önce vefat etmişti) diyerek itiraz edebilirdik. Ama gözden ırak bir sandığa kaydedilir ve bir şekilde oy kullandırılırsa bunu kim nasıl bilecek!
Siyasi partilerin ve özellikle muhalefetin bu konu üzerinde hassasiyetle durmalarını, nüfus kütüklerinde hala sağ gibi gösterilen onbinlerce ölü adına seçim kâğıdı düzenlenmesinin önüne geçilmesinin gereğini anımsatalım.
Aynı yolda yürüdükleri zaman diliminde
(mümkünse ölüleri kaldırıp, oy kullandıralım)
diyen ve şimdilerde
VATANA İHANET SUÇUNDAN
yakalanması için
KIRMIZI BÜLTEN
çıkarılmış olan kişinin
(ölülere oy kullandırın)
taktiğinin uygulanmasına fırsat verilmesin…
TAŞLAMALAR
MÜMKÜNSE ÖLÜLERE
OY KULLANDIRIN DİYEN
KERAMET Mİ GÖSTERMİŞ
ŞÜPHEYE DÜŞTÜM CİDDEN
SOYAĞACI ORTAYA
ÇIKARDI BİR GERÇEĞİ
DİRİ GÖRÜLEN ÖLÜ
OY DA KULLANIR BELLİ
NASIL OY KULLANACAK
ÖLÜLER DERKEN BİZLER
BİR DE BAKTIK ÇOK ÖLÜ
DİRİ GÖRÜLÜR MEĞER
BÜYÜKANNEM SAĞ İMİŞ
SOYAĞACIM BÖYLE DER
OYSA 60 YIL ÖNCE
HAKKA YÜRÜMÜŞ BEYLER
Bakmadan Geçme





