PANİK ATAK

PSİKOLOG DENİZ ÖZTANIK Korku nöbeti olarak da tanımlanabilen panik atak, gerçekte herhangi bir tehlike olmamasına rağmen kişinin kendini tehlikeli bir durum içinde hissetmesine, buna bağlı olarak heyecanla tepki vermesine ve korku hissetmesine neden olan

PSİKOLOG DENİZ ÖZTANIK

Korku nöbeti olarak da tanımlanabilen panik atak, gerçekte herhangi bir tehlike olmamasına rağmen kişinin kendini tehlikeli bir durum içinde hissetmesine, buna bağlı olarak heyecanla tepki vermesine ve korku hissetmesine neden olan psikolojik bir durumdur. Birden bire ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan bu durum, kişinin kendini sıkıntılı bir durumda veya dehşet içinde bulmasına neden olur. Şiddetli fiziksel belirtilere yol açan panik atak varlığında kişi, kendini aşırı kaygılı ve korku içinde hisseder. Çoğunlukla kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü, göğüs üzerinde baskı gibi belirtilere yol açan bu rahatsızlık varlığında kişi, yoğun olarak ölüm korkusu yaşar.

Panik Atak Belirtileri

Panik atağın en büyük özelliği, ne zaman başlayıp ne zaman sonlanacağının kestirilememesidir. Aniden başlayan korku ve panik hâli, çoğunlukla ilk 10 dakika içinde en üst seviyeye çıkar ve aşağıda verilen belirtiler ortalama 15 dakika içinde son bulur.

Çarpıntı veya kalp hızında artma

Titreme ya da sarsılma

Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma

Soluğun kesilmesi

Düşecek ya da bayılacakmış gibi olma

Ölüm korkusu

Ürperme ya da ateş basmaları

Denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu.

Panik atak bireyin yaşam kalitesini oldukça düşüren psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Ortada tehlikeli bir durum yokken, kişinin kendisini tehlikenin ortasında hissetmesine neden olur. Panik ataklar kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi belli bazı özel durumlar da bunların ortaya çıkmasını etkileyebilir (örn: kalabalık bir yere girmek, asansörde kalmak vb). Panik atak bir çok farklı psikiyatrik durumda ortaya çıkabilir. Atakların varlığı panik bozukluk tanısı için yeterli değildir. Panik atakların spontane oluşması (belli bir duruma maruz kalmadan), beklenti anksiyetesinin ve kaçınmaların varlığı Panik Bozukluk tanısı için temel kriterlerdir. Panik atak anında yapılabilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

3-3 Kuralı: Çevremizde gördüğümüz üç nesnenin adını ve rengini sesli olarak söylemeliyiz. Akabinde vücudumuzda yer alan duyu organlarımızdan ya da iç organlarımızdan herhangi üç tanesini sesli olarak söylemeliyiz.

Nefes egzersizleri: Aldığınız nefes yavaş ve derin olmalı Böylece sakinleşerek yeniden odaklanmayı sağlayabilirsiniz.

Bakmadan Geçme