POŞET KONUSU!

1 Ocak 2019'dan itibaren POŞET uygulaması başlatıldı.Özellikle plastik poşetler, en önemli çevre kirliliği nedenlerinden biridir.

1 Ocak 2019’dan itibaren

POŞET

uygulaması başlatıldı. Özellikle plastik poşetler, en önemli çevre kirliliği nedenlerinden biridir. Yasanın amacı doğa düşmanı poşet kullanımını minimuma düşürmek için plastik poşet yerine file, yeniden kullanılabilir çanta veya kese kâğıdı gibi çevre dostu seçeneklerin teşvik edilmesidir.

Aslında, plastik poşetlerin tamamen yasaklaması lâzımdır. Bizim çocuk olduğumuz yıllarda poşet yerine fileler, kese kâğıtları kullanılırdı. Kilo işi kese kâğıtları satan esnaflar vardı. Şehrimizde, Çarşıbaşı denilen yerde, işleri sadece kese kâğıdı satışı olan esnafların varlığını dün gibi anımsıyorum.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan ve 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe giren plastik alışveriş poşetlerinin satış noktalarında kullanıcılara ücret karşılığı verilmesine başlanılmış bulunulmaktadır. Düzenlemeyle, ülke genelinde 31 Aralık 2019'a kadar kişi başı yıllık plastik torba kullanımının 90'ı, 31 Aralık 2025'e kadar ise 40'ı aşmayacak şekilde azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda plastik torbalara uygulanacak taban ücret, her yıl piyasa koşulları ve ilgili sektör temsilcilerinden oluşan Ambalaj Komisyonunun önerisi dikkate alınarak belirlenecek.

Yasanın en önemli kuralı ise geri dönüşümün sağlanması konusundadır.  Plastik, kâğıt, karton, cam ve benzeri dönüşümü mümkün maddelerin çöplerden ayıklanması ve değerlendirilmesi zorunluluğu vardır. Belediyelerce  kurulacak

"Ambalaj Bilgi Sistemi"

üzerinden piyasaya sürülen ambalaj miktarları ile toplanan ve geri kazanılan ambalaj miktarlarına ilişkin verilerin online olarak izlenmesi sağlanacak.

Bütün bu önlemler, piyasada plastik poşet kullanımını önemli ölçüde azaltsa da, çevre kirliliği açısından yeterli değildir. Doğrusunu isterseniz, basit gibi görünse de plastik poşet kullanımını minimuma çekmeyi hedefleyen yasa, çevremizin geleceğini kurtarmak açısından önemlidir. Poşet uygulamasından istenilen sonucun alınması ise vatandaşlar olarak bizlerin de göstereceğimiz duyarlılığa bağlıdır. Bu konuda iş tüketici konumundaki vatandaşlar olarak bizlere düşmektedir.

Unutmayalım ki, çevremizi temiz tutmaktan vicdanen de sorumluyuz. Çocuklarımıza temiz çevre bırakmak gibi önemli bir yükümlülüğümüz var.

ANEKDOT

Zenginin biri, hizmetçisiyle birlikte gezmekteyken, insanlık hali sıkışır. Çişini yapmak için sağa sola bakınıp da tuvalete benzer bir yer göremeyince, kaldırımın kuytu bir köşesine defi hacetini yapar. Tam o sırada Belediye zabıtası başına dikilir ve ceza olarak 10 TL’lik makbuz keser.

10 TL bozuk para olmadığı için çıkarır 20 TL verir. Paranın üstünü almayı bekler. Zabıta, kendisinde de 10 TL bozuk olmadığını söyleyince Adam hizmetçisine dönerek ciddi bir üslupla söylenir:

-Sen de çişini yap! Sana da 10 TL’lik ceza makbuzu kessinler, ödeşelim!

Bakmadan Geçme