• Haberler
  • Genel
  • PROF.DR. SIRMA'YA AÇIK ÇAĞRI İŞTE ARAŞTIRILMASI GEREKEN ÖNEMLİ BİR KONU SİİRT TARİHİNİN BİLİNMEYENLERİ

PROF.DR. SIRMA'YA AÇIK ÇAĞRI İŞTE ARAŞTIRILMASI GEREKEN ÖNEMLİ BİR KONU SİİRT TARİHİNİN BİLİNMEYENLERİ

Siirt tarihinin birçok bölümünün yeteri kadar bilinmediği belirtilerek bu konuda araştırılması yapılması gerektiği, Siirt'in özellikle İslam'la tanışması ve Moğol İstilası gibi konularının halen yeteri kadar aydınlatılmadığı vurgulanarak, bu konuda dünya

Siirt tarihinin birçok bölümünün yeteri kadar bilinmediği belirtilerek bu konuda araştırılması yapılması gerektiği,  Siirt’in özellikle İslam’la tanışması ve Moğol İstilası gibi konularının halen yeteri kadar aydınlatılmadığı vurgulanarak, bu konuda dünya çapında bir İslam tarihçisi olan ve Siirtlilerin gurur duyduğu Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın öncülüğünde çalışma yapılması isteniyor.

Siirt Üniversitesinden  Cumhuriyet Tarihçisi Doç. Dr. Şerif Demir, yazdığı makalede bu konuya değindi ve Prof.Dr.Sırma’ya çağrıda bulundu. Doç.Dr.DemiR, makalesinde şu görüşleri dile getiriyor

İHSAN SÜREYYA SIRMA HOCAMIZA AÇIK ÇAĞRI

Siirt’in yetiştirmiş olduğu bir değer ve önemli bir bilim insanı olan İhsan Süreyya Hocamızın Siirt’e ve Siirt Üniversitesine önemli hizmetleri oldu. Örneğin özel kitaplığını üniversiteye bağışladı. Üniversitemizde bir kadirşinaslık göstererek İhsan Hoca’nın ismini üniversite kütüphanesine verdi. Hocamızın bu tavrı ve Üniversitemizin gösterdiği bu yaklaşım her türlü takdirin üzerindedir.

Siirt, kadim bir geçmişe sahip olmasına rağmen, uzun süre bu geçmişin ortaya çıkarılmasını bekledi. Bu konuda 1946‘da yayınlanan eseriyle Ömer Atalay’ı, 2005 yılında yayınlanan çalışmasıyla Bekir Sami Seçkin’i ayrı bir yere koyarak saygı, hürmet ve minnetle anmak isterim. Siirt hakkında bu iki müstesna ama akademik olmayan çalışmanın arkasından Siirt Üniversitesinin faaliyete geçmesiyle çok şey değişti. Rektör Prof. Dr. Murat Erman’ın lisansüstü eğitime verdiği önemle Siirt Üniversitesinde pek çok akademik çalışma yapıldı. Bu çalışmalarla Siirt’in pek çok yönü ve özelliği ortaya çıkarıldı.

Siirt gibi oldukça derin bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip bir şehir için yapılacak çok araştırma vardı. Siirt tarihinin her yönü ve her dönemi hakkında daha fazla araştırmalar yapmak zorundayız. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda Siirt’in Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet yıllarına ilişkin pek çok yeni bilgiler ortaya çıkarıldı. Arşivlere dayanan bu çalışmalarla Siirt’in Bitlis’e ne zaman bağlandığını ne zaman Vilayet olduğunu ve ne zaman Siirt’te belediyenin kurulduğunu öğrendik.

Siirt tarihine yönelik hala karanlıkta kalan ve bilinmeyen pek çok konu var. Siirt’in ne zaman nasıl İslam orduları tarafından fethedildiğini bilmiyoruz. Siirt’teki Moğol işgali hakkında fazla bir bilgimiz yok. En basitinden Siirt Ulu Camii ne zaman yapılmış onu da bilmiyoruz. Siirt’in demografik yapısı nasıl oluştu? Yöreye yerleşen Müslümanlar nereden, ne zaman, nasıl geldiler? Bu soruları daha da çoğaltmak mümkündür. Şüphesiz yukarıdaki sorulara cevap veren ve birbirini tekrarlayan pek çok eser vardır. Fakat verilen bu bilgiler çeşitli şüphe ve eleştiriye açıktır. Siirtliler olarak bu soruların kesin cevaplarını öğrenebilmeliyiz.

Siirt’e olan sevgi ve muhabbetinden kuşku duymadığımız, akademik becerisinin dünya çapında kabul gördüğü İhsan Hocamızdan veya Hocamızın yetiştirdiği öğrencilerinden, yukarıdaki sorulara cevaplar verecek bilimsel çalışmalar bekliyorum. Yıllardır Siirt’te yaşayan, Siirt hakkında pek çok bilimsel çalışma yapan ve Siirt’i çok seven bir Karadenizli olarak bu soruların cevaplarını bekliyorum.

Sayın Hocamıza kalbi sevgi ve saygılarımı sunuyor, Siirt için yapılacak çok fazla iş olduğuna inanıyorum.”

Gazeteci-Yazar ve Çevre Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Siirt İl Temsilcisi Ayhan Mergen’de, Doç.Dr.Demir’in tespitinin doğru ve önemli olduğunu belirterek, böylesine önemli bir konuya parmak bastığı için kendisine teşekkür etti.

Doç. Dr.Demir’in görüşlerine birebir katıldığını belirten Mergen; “Siirt gönüllüsü Şerif hocamız önemli bir konuya değiniyor. Kendisine teşekkür ederiz. Gerçekten Siirt tarihinin bazı bölümleri hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Bilgilerimizin önemli bir bölümü bilimsellikten uzaktır. O dönemlere ilişkin sorular bu yüzden cevapsız kalıyor. Bu konuda hepimize ama en fazlada üniversitemize ve gurur duyduğumuz Prof.Dr.İhsan Süreyya Sırma hocamıza görev düşüyor. Kendilerinden bu konuda bir çalışma başlatmasını bekliyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme